Zpráva z MS U21 Las+Lar

Dana Dvořáková | 26.08.2015

Na MS L4,7 plynule navázalo od 15. do 22.8. v holandském Medembliku MS U21 Laser Standart a Laser Radiál, na kterém nás zastupovali naši juniorští reprezentanti: Jakub Halouzka, Jiří Halouzka, Jean-Baptiste Janča a Martina Bezděková

Jakub a Martina absolvovali na této vodě několikadenní přípravu před závodem. Regaty se zúčastnilo 155 juniorů a 74 juniorek ze 37 zemí. Závod začal velmi nevlídným počasím, prudkým ochlazením a deštěm doprovázeným mlhou, takže bóje byly velmi špatně zřetelné. Foukal severní vítr o síle 6,5-8,5 m/s s vlnami o výšce 0,9-1,5 m. Druhý den se změnil vítr na západní a počasí se postupně měnilo k lepšímu. Tyto podmínky nám pro kvalifikační část závodu vůbec nepřály, protože zkušenosti na Standartu u naší mužské části výpravy jsou zatím velmi malé, váha a výška zatím nedostatečná. Po třech dnech se všichni zařadili do stříbrné skupiny, Jirka a Jean-B. na samotný závěr pole, jedinou výjimkou byl výkon Jakuba, který se umístil v polovině této skupiny, a který ve 3. kvalifikačním dni zajel velmi cenná umístění ve dvou rozjížďkách (34 a 10 místo). To však na posun do zlaté nestačilo. Přesto Jakub, který patřil do skupiny nejmladších závodníků, pokračoval v závodě skvělými výkony ve finálově části, kde obsadil v rozj. 10,25,16,31,20 místo ze 77 závodníků stříbrné skupiny. Celkově se pak posunul na 14. místo ve skupině a 92. místo v závodě ze 155 lodí. Jirkovi a Jeanovi-B. se ve druhé polovině regaty dále příliš nevedlo, Jean-B. se o něco lepšími výkony posunul mírně nahoru, na konečné 61. ve skupině a 139. celkově. Jirka pak skončil na celkovém 151. místě.

Martina Bezděková, která vynechala v letošním roce kvůli studijním povinnostem jarní část sezóny, se oproti loňskému MS mírně posunula, nutno podotknout, že ve větším poli závodnic, než které bylo vloni na MS, a obsadila celkové 65.místo. Výkony členů RDJ B na tomto MS hodnotím pozitivně, nic méně víme, kde nás "boty tlačí". Je ale nutné připomenout i u této skupiny, že měření sil s konkurencí v Las bylo u všech juniorů poprvé na této úrovni, a že to byl velmi hodnotný test.

Velmi však vyzdvihuji výkon Jakuba Halouzky, který ve svém věku, při své váze, výšce a se svými dosavadními minimálními zkušenostmi v této LT jasně naznačil, že je nesporně výrazným talentem s ohromným srdcem závodníka!

Všem veliké díky za dobrou reprezentaci naší země na tomto MS.

Jakub a Jirka Halouzkovi a Martina Bezděková rovnou odcestovali do španělské Murcie na závod ME Lar U21 a ME Las U21, který se jede od 28.8. do 4.9. Přejme jim tedy hodně úspěchů!

Michal Smolař

trenér SCM Laser

Starší články z kategorie Závody

Ve dnech 7. - 14. srpna se v holandském Medembliku uskutečnilo MS Laser 4,7, na kterém nás reprez...

Grand Prix lodní třídy Melges 24 se stala kořistí nejsehranější české posádky na startu pod takto...

15. 8. - 22. 8. 2015, Rio de Janeiro

26. - 28. 9. 2015, Yacht Club Nechranice, Vikletice, Česká republika CTL 151626

Na rakouském jezeře Wolfgangsee se jel závod série Laser Grand Prix. Český jachting zde zaznamena...

Zobrazit všechny články


nahoru