Zpráva ze 3rd Halloween Regatta Portorož

Dana Dvořáková | 31.10.2014

Slovinsko-Portorož-Halloweenská regata: 25.10. - 26.10.2014

V posledním říjnovém týdnu se skupinka dětí z YC Kladno rozhodla nemrznout v České republice, ale užít si nádherné předpovědi počasí a vyrazila do Portorože na Halloweenskou regatu. Předpověd větru 6 metrů a více a teploty okolo 20 stupňů Celsia nezklamaly.

První den

Na startovní čáru se postavilo 132 lodí ze 7 států. Už na startu bylo jasné, že vlny a vítr nesvědčí začátečníkům. Bylo potřeba neustále vylévat vodu z lodi, stále sílící vítr nedovoloval ani chvíli odpočinku a vlny se zvedaly až do metrové výše. Už na prvním zaďáku bylo vidět loďe ploutvema nahoru a první gumáky začali tahat plačící děti na břeh. I naši mladí borci: Radim a Lukáš, nezvládali sílu větru a po první rozjížďce byli odtaženi na břeh. Wehrenberg, Koštýř a Kraus starší se před startem dohodli na další rande v nebi a ve stále sílícím větru až 13 metrů za sekundu a prořídlém startovním poli se vydali hájit barvy YC Kladna. Všichni tři dojeli do cíle a rohodně nebyli poslední. Již v půl třetí odpoledne byl závod pro silný vítr ukončen. Sečteno a podtrženo, po prvním dnu Michal Koštýř 10, Lukáš Wehrenberg 39 a velké překvapení Tobiáš Kraus na 84 místě. S pěnou u úst všichni dojeli až na břeh a mohli se zúčastnit tomboly, ve které padlo štěstí na oba nejlepší, a odnesli si hodnotné dary.

Druhý den

Vítr nezeslábnul, ale plynule zesiloval, již při pohledu na startovní čáru bylo jasné, že mladí borci opět nemají šanci. Lukáš včas zvážil své možnosti a snažil se dojet do jachťáku, zatímco Radim bojoval na startovní čáře o život. Při druhém cvaknutí bylo jasné, že vítr a vlny jsou silnější než Radim a tak nezbývalo než použít dobře známou techniku, vlečení lodě na břeh. Po návratu mezi prořídlé startovní pole, bylo jasné, že kdo nevylévá na stoupačku rychle a účinně vodu z lodě, nemá nejmenší šanci na dobré umístění. Zářným příkladem toho byl Lukáš Wehrenberg, který byl téměř potopený v cílové čáře. Míša Koštýř a Tobiáš Kraus dokázáli i v tomto silném větru jet nad své možnosti. V páté rozjížďce vítr zesílil na tolik, že už nebylo téměř s kým závodit. Síla větru dosahovala na startovní lodi 17 metrů za sekundu a v poryvech to bylo horší. Přišlo velice rozumné rozhodnutí komise rozhodčích a šestá rozjížďka byla zrušena. Následovala ještě hodina stoupačky na břeh, kde záchranářské čluny měly o práci postaráno. V metr a půl velkých vlnách, jsme zachraňovali totálně vyčerpaného patnáctiletého italského závodníka, který plačící seděl na převrácené lodi bez kormidla a nebyl schopen komunikovat ani ve svém rodném jazyce.

Celkové výsledky:

Michal Koštýř - 8, Lukáš Wehrenberg - 49, Tobiáš Kraus - 95, Lukáš Kraus -105 a Radim Hasmann - 107.

Od pondělí do středy jsme se věnovali tréninku společně s dětmi z místního oddílu v Izole a přípravě na poslední závod v letošní sezoně, na který se všichni moc těšíme.

napsal: Michal Voženílek

Starší články z kategorie

Ve dnech 23. - 26. 10. se konalo na Galgenweel již počtvrté otevřené mistrovství Belgie.

Čeští fireballitsté opět úspěšní na mistrovství Slovinska

11. - 12. 10. 2014 – Loděnice Lipno, Lipno nad Vltavou

Výkonný výbor ČSJ oznamuje, že Konference ČSJ se bude konat v sobotu 24. ledna 2015 od 10:00 v au...

Čtvrtek 16. října 2014, YC CERE, Praha 4 - Podolí

Zobrazit všechny články


nahoru