Závod roku na príglu – VELETRŽNÍ REGATA

Eva Skořepová | 07.06.2023

O víkendu 3.–4. 6. proběhla v Brně na Príglu tradiční Veletržní regata. Závod je zařazen do celostátního poháru pro třídy ILCA 6 a Evropa a je součástí Moravského poháru pro ILCY 4 a Optimisty. Závod provázela velká účast, klub byl zavalen až po strop natěšenými jachtaři. 




 
Nejnapínavější byl závod pro lodní třídu ILCA 6, kde se utkali závodníci mnoha generací z dob od císaře pána, přes soudruha Jakeše až po generála Pavla. Konečný výsledek tohoto souboje – mladí versus zkušení – hodnotil hlavní organizátor závodu Zdeněk Chlup tak nějak na plichtu. Neméně atraktivní souboje se odehrály i v ostatních lodních třídách a znalost místních podmínek se určitě vyplatila.

 


 
Na vodu vyrážela téměř stovka závodníků, kteří na závody dorazili z celé České republiky. Pořádající Jachtklub Brno úspěšně reprezentovali závodníci různých věkových kategorií z řad reprezentace, trenérů či nově vycházejících hvězd – Viktor Teplý, Linda a Hynek Dokoupilovi, David Blatecký, Martin Pospíšil, Mariana Balzerová... 

 


 
Předpověď počasí nebyla ideální – jezdilo se pouze v sobotu, vítr foukal napříč Príglem a hodně se točil – i tak se v sobotu odjelo 4 až 5 rozjížděk. Hodně záleželo na startu, na uhodnutí správné strany stoupačky, vychytání poryvů na zaďák. Stupně vítězů ukázaly, že i ve složitých povětrnostních podmínkách se prosadí opět ti nejlepší. 

 


 
Pro pořádající Jachtklub Brno se jednalo o jeden z vrcholů jachtařské sezóny a tomu odpovídal bohatý doprovodný program se sponzorským zajištěním. Páteční večer byl ve znamení párty v sousedící kavárně Zmrzkafé členů Zdeňka Chlupa a Toma Hlavsy. Sobota byla v režii Rudy Lidaříka a Jirky Hýži, kteří připravili pro závodníky večerní grilování. Na klubové terase měl svoje stanoviště koktejlový bar s barmanskou show a hořícím drinkem B52.  

 


 
Sponzoři zajistili pro závodníky pití zdarma po dobu závodu, trička a hodnotné věcné ceny pro vítěze. Poděkování patří rozhodčím v čele s Katkou Mátlovou, řediteli regaty Davidu Štěpánovi, činovníkům klubu včetně dua správců a všem ostatním, kteří se na letošní regatě pořadatelsky i finančně účastnili. A hlavně závodníkům, že přijeli brázdit vody Brněnského moře a doufáme, že to pro všechny byla skvělá sportovní a společenská událost a už teď se těšíme další ročník Veletržní regaty 2024. 

 


 
Výsledky: https://www.sailing.cz/vysledky/232125

 
 


ILCA 6 celkové pořadí: 
1. David Blatecký 
2. Linda Dokoupilová 
3. Viktor Teplý 
 

 

 

ILCA 6 U19

 

 

 


ILCA 4: 
1. Jeremiáš Přikryl 
2. Tatiana Bělunková
3. Karolína Hejnová 

 

 

 

ILCA 4 U16

 

 

 

 
Evropa: 
1. Tomáš Mlejnek 
2. Jiří Žáček
3. Michaela Bobková

 

 

 

Evropa ženy
 

 

 


Optimist celkové pořadí:
1. Vladimír Kováč 
2. Hynek Dokoupil 
3. Marina Balzerová 
 

 

 

Optimist starší žáci

 

 

 

Optimist starší žákyně

 

 

 

Optimist mladší žáci

 

 

 

Optimist mladší žákyně

 

 

 

Kluby v článku

Starší články z kategorie Závody

Raiffeisen Trophy, jako největší česká business regata, má za sebou další úspěšný ročník, kter...

O víkendu 3.–4. 6. se na Lipně v Černé v Pošumaví odjelo Mistrovství České republiky v lodní t...

Přinášíme shrnutí výsledků HEBE SAILING TEAMU za první polovinu letošního roku a zveřejňujeme ...

O víkendu 27. - 28. 5. 2023 se na Nechranické přehradě odjel pohárový závod, tentokrát v lodní...

Na Nových Mlýnech se od 27. do 30 května jelo mistrovství Evropy lodní třídy RS Vareo a skifů ...

Zobrazit všechny články


nahoru