Burčáková regata – Mistrovství ČR 2023 třídy ILCA 6

Eva Skořepová | 06.10.2023

O prodlouženém víkendu 28.9 – 1.10 proběhla na Nových Mlýnech velká česká regata, která byla Mistrovstvím České republiky lodní třídy ILCA 6 a závěrečným závodem Poháru ČR lodních tříd ILCA 7 a Evropa.



Po všechny čtyři dny panovalo teplotně téměř letní počasí, a navíc i foukalo. Ve čtvrtek velmi solidně 3-7 m/s (4 rozjížďky), v pátek jen slabě 2-3 m/s (jedna rozjížďka), v sobotu nejvíce 4-8 m/s (4 rozjížďky) a v neděli velmi slabě, takže se na vodu nakonec nešlo a po poledni mohli být vyhlášení ti nejúspěšnější:
Ve třídě ILCA 6 se závodilo o mistrovské tituly a početně patřila účast mezi historicky nejvyšší od počátku této třídy (Laser Radial) u nás. Konkrétně se na startu sešlo 35 závodnic a závodníků. Již podeváté triumfoval vynikající Jakub Halouzka, kterému skvěle sekundovala zejména ve slabších větrech, a po jeho pravici na stupních vítězů stála, Linda Dokoupilová. Ta získala titul mistryně v ženách i dorostenecké kategorii. Stupně vítězů doplnila Alessia Palanti. Tito tři společně ještě s Klárou Himmelovou byli výkonnostně odskočeni a zaslouženě vybojovali nejvyšší příčky. A třeba se právě mezi těmito třemi ženami najde jedna, která vybojuje „Paříž“. Za zmínku určitě patří také výborné výkony celkově pátého „mladíka“ Jiřího Tomeše.

 


Ve třídě ILCA 7 to byl match race bratrů Teplých, kteří se ve vedení pravidelně střídali, aby byl nakonec o Chlup šťastnější Viktor před Ondrou. První místo v kategorii jachtařských smrtelníků vyhrál Karel Hrubý (celkově bronzový).


Lodní třída Evropa závodila až od pátku a užila si tak zejména sobotní silný vítr. V něm se dařilo nejvíce Ríšu Kafkovi a byla to tedy taková malá domů se stejnojmenným rozhodčím. Ve vyrovnané bitvě bod za Ríšou skončil Tomáš Mlejnek, který byl zase jen bod před třetím Pavlem Bobkem.


Regata byla zpestřena vyhlášením pohárových soutěží ILCA 7/6/4 a Evropa, valnými hromadami a Laseristi si udělali velké společné foto v parádních nových třídových mikinách s natištěnou informací, že letos je to 130 let jachtingu v Čechách a 30 let od prvního Laseristického závodu v ČR, který se uskutečnil právě na Nových Mlýnech na jaře roku 1994!


Co říci závěrem? Jachtařský velmi vydařená regata s devíti perfektními rozjížďkami, za které patří díky rozhodcovskému týmu v čele s Ríšou Kafkou a celému tamějšímu organizačnímu výboru. Škoda snad jen, že se nekonal žádný společenský večer všech účastníků. Myslím, že by si to takto velká regata zasloužila. Každopádně nezbývá než poděkovat všem účastníkům, všem organizátorům a gratulace letí těm nejúspěšnějším! Těším se na další shledání na českých jezerech, rybnících a přehradách.
Zdeněk Chlup

 

 

ILCA 6 – Absolutní pořadí – 35 lodí:
1.     Jakub Halouzka
2.     Linda Dokoupilová
3.     Alessia Palanti

 

 

ILCA 6 – ženy:
1.     Linda Dokoupilová
2.     Alessia Palanti
3.     Klára Himmelová

 

 

ILCA 6 – dorost (U19):
1.     Linda Dokoupilová
2.     Jiří Tomeš
3.     Jan Bělík

 

 

ILCA 7 – Absolutní pořadí – 10 lodí:
1.     Viktor Teplý
2.     Ondřej Teplý
3.     Karel Hrubý

 

 

Evropa – Absolutní pořadí – 14 lodí:
1.     Richard Kafka
2.     Tomáš Mlejnek
3.     Pavel Bobek

 

Kompletní výsledky zde: https://www.sailing.cz/vysledky/232166

 

Starší články z kategorie Závody

O prodlouženém zářijovém víkendu 28. 9.­–1. 10. se na Nových Mlýnech odjela Burčáková regata. ...

O víkendu 23. a 24. září se na Rozkoši uskutečnil obnovený tradiční podzimní závod Fair Play. ...

Pod zříceninou hradu Děvičky na Nových Mlýnech o víkendu 23.–24. 9. závodily tři lodní třídy, ...

Od 18. do 25. 9. 2023 probíhalo na Balatonu Mistrovství Evropy v lodní třídě Pirát. Přihlášeno...

Mistrem ČR ve třídě RS Vareo pro rok 2023 se na domácí vodě stal úřadující mistr Evropy a nově...

Zobrazit všechny články


nahoru