Čeští skifaři mají nového krále

Eva Skořepová | 20.06.2022

Jan Štantejský se stal mistrem České republiky v lodní třídě RS700 a vystřídal tak na pomyslném trůnu skifařů Milana Hájka, který v této lodní třídě dominoval od roku 2014 a vyhrál osm titulů v řadě.


 

Mistrovství České republiky se konalo o prodlouženém víkendu 17.–19. 6. 2022 na Lipně v Černé v Pošumaví v YC Lískovec. Národní šampionát třídy RS700 doplnili závodníci lodních tříd RS Aero a RS Vareo, kteří přijeli bojovat o body do Poháru České republiky. Předpověď, která slibovala tropické teploty a téměř žádný vítr, se vyplnila pouze z první poloviny a celkem se uskutečnilo 11 rozjížděk. V pátek se podařilo odjet 3 podvečerní rozjížďky, když hlavní rozhodčí Marek Pavlovský startoval první rozjížďku o šesté hodině odpolední. „Dnes to bylo nahoru dolu. Slabý až střední vítr, přičemž rozhodovala zejména správná znalost místních podmínek při severovýchodním směru větru. Mně se dařilo jezdit konzistentně a nezaváhal jsem jako někteří mí soupeři,“ hodnotil první den závodu Michal Kotek, který po prvním dnu vedl.

 



V sobotu se startovalo už v deset hodin dopoledne a za necelé 4 hodiny byly závodníci zpět s dalšími čtyřmi rozjížďkami. „Bezkonkurenčně nejlepší závodění za poslední roky. Dnes jsme závodili ve větru 6­–15 uzlů, teplo bylo až trochu moc. Závod je neuvěřitelně vyrovnaný a rozhodují drobnosti. Téměř celá flotila je schopná potkat se v bráně po prvním kole v rozmezí 15 sekund,“ komentoval Adam Plhoň sobotu, kterého dvě vyhrané rozjížďky katapultovaly na průběžné první místo. Sobotní odpoledne využili závodníci k výletům do okolí, odpočinku na ikonické pláži Windypoint, ale zejména k přípravě na nedělní „rozuzlení“ tohoto intenzivního boje o medaile. „Jsme tu skvělá parta. Na vodě zábavné, těsné a gentlemanské závodění a na břehu bezva parta kamarádů, kteří si se vším pomohou a poradí,“ shrnuje Jiří Kuthan, závodník a pořadatel závodu v jedné osobě.

 



Neděle začala krátkým odkladem. První dvě nedělní rozjížďky zdramatizovaly koncovku závodu, když průběžní lídři závodu zaváhali a nechali tak prostor i dalším závodníkům, aby ještě promluvili do bojů o medaile. Tím, kdo však nezaváhal byl Jan Štantejský, který si dvěma vítězstvími, druhým a pátým místem otevřel cestu za českým titulem. „Takhle těsný závod naše třída snad ještě nezažila. Moje výsledky byly stabilní, dařilo se mi pochytat téměř většinu poryvů, které byly klíčové pro dobrý výsledek v rozjížďce,“ shrnul svoji zlatou jízdu čerstvě korunovaný mistr České republiky Jan Štantejský.

 

V lodní třídě RS Aero zvítězil Dan Guryča, který nenechal nikoho na pochybách, že patří k závodnické špičce v této lodní třídě, a lodní třídu RS Vareo opanoval Jan Daněk, který v poslední rozjížďce musel zabojovat, aby uhájil své vítězství před Fedorem Kubešem.
Za spokojené závodníky, Václav Brabec – emeritní předseda ALT RS

 

Kompletní výsledky jsou k dispozici zde: https://www.sailing.cz/vysledky/221108


Více skvělých fotografií od Markéty Janáčkové:

https://photos.google.com/share/AF1QipNkD1VRUm2jT0ixDEN14U2xy-gQUOFXzgPyAqTVO0W2GcH9qTu_Lp_xN1xJZH5t0g?key=SzlScC1vNnpfMG9lNjFWVHZUazVrQUNIWEZncW93

 

Kluby v článku

Starší články z kategorie Závody

Od čtvrtka 16. do neděle 19. června se na Lipně konalo Mistrovství 17. distriktu, na kterém st...

Majestátní lodní třída Star se po 20 letech vrátila na Lipno. Týden před mezinárodním závodem ...

Závod Českého poháru třídy Optimist se jel o víkendu 11.–12. 6. na Nechranicích jako generálka...

O víkendu 4.–5. 6. v Černé v Pošumaví proběhl závod Cena Šumavy, kterého se účastnili závodníc...

Vladislav Ptašnik se zúčastnil závodu foilujících katamaranů třídy A-Class. Spring Cup se jel ...

Zobrazit všechny články


nahoru