Dvojnásobné vítězství na Europa Cupu třídy ILCA 4 pro české barvy

Eva Skořepová | 06.02.2024

Jiří Tomeš vyhrál Europa Cup ve třídě ILCA 4. Na 11. místě ze 78 závodníků skončila Tatjana Bělunková, která vyhrála kategorii dívek! Parádní výkony! Závod se jel v portugalském Portimau od 2. do 4. února ve třídách ILCA 4, 6 a 7.


 

Po krátké zimní pauze vyrazili nadějní reprezentanti třídy ILCA, Táňa Bělunková (YC Baník Ostrava), Jirka Tomeš (Jachtklub Česká Lípa) a Jan Bělík (Jachtklub Sokolov) do Portimaa na jihozápadě Portugalska, kde se v Clubu Naval de Portimao konal první Europa Cup letošní sezony, který byl zároveň kvalifikací na ME a MS pro portugalské závodníky. Na startu se sešlo přes 160 lodí tříd ILCA 4, 6 a 7 z 12 zemí Evropy a z Kanady.
 

 

Během tří závodních dnů panovaly odlišné jachtařské podmínky, páteční slabší vítr až bezvětří s táhlými vlnami, sobotní silný vítr kolem 20 uzlů s více než dvoumetrovými vlnami a nedělní slabý až střední vítr s vlnami 1,5 m. V plánu bylo odjet osm poctivých hodinových rozjížděk, což se díky změně plachetních směrnic a přesunutí neodjeté rozjížďky prvního dne na neděli také podařilo. 
 
V nejpočetnější skupině ILCA 4 startovalo 78 závodníků. Naši jezdili vepředu a postupně se zlepšovali. Druhý zavodní den se opravdu vydařil, Jirka vyhrál všechny tři rozjížďky, Táňa si připsala dojezdy v top 10, průběžně se naši posunuli do vedení a na 6. místo. Poslední den byly podmínky nejsložitější, o vítězi se rozhodovalo do konce regaty. Jirka zachoval klid, v rozhodující rozjížďce soupeřům ujel a zajistil si první celkové vítězství v závodě Evropského poháru i ve své kategorii U16. Táňa k tomu přidala vítězství v kategorii dívek a celkově skvělé 11. místo.

Ve třídě ILCA 6 startovalo 59 lodí. Jendovi se v úvodu závodu moc nedařilo, ale v silném větru zaznamenal pěkné všechny dojezdy, kolem 15. místa. Poslední den, díky smolnému BFD, zakončil celkově na 29. místě.
 

 
  

Pro mladé jachtaře byl závod vstupem do nové sezóny a krásným jachtařským zážitkem. Nyní pokračují tréninkem s týmem SCM ILCA 4 na Mallorce, kde začátkem března proběhne druhý závod Europa Cupu. 

 

Kompletní výsledky: http://bit.ly/2024ECupPOR-D1

 

 


 

 

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Na Lanzarote o víkendu skončilo mistrovství světa olympijské třídy iQFoil. Pro nekvalifikované...

Ve Španělsku se odjel šestnáctý ročník regaty Trofeo Euromarina Optimist Torrevijeja. V průběh...

Od 20. do 28. 1. proběhlo třetí a poslední soustředění zimní přípravy SCM 29er týmu na Mallorc...

Zatímco Ondra Teplý bojuje ve třídě ILCA 7 o Paříž v Austrálii, naši windsurfaři začínají zítr...

Linda Dokoupilová z Jachtklubu Brno vybojovala 10. místo na mistrovství světa juniorů v argent...

Zobrazit všechny články


nahoru