Finn World Masters 2024 v Punta Ala

Eva Skořepová | 18.06.2024

Po 13 letech se druhý červnový víkend vrátil Finn World Masters do vod u toskánského městečka Punta Ala. Atraktivní lokalita u ostrova Elba přilákala 285 finnařů z 30 zemí celého světa. A mezi nimi byla i početná skupina 15 českých borců, která pokryla všechny věkové kategorie vyjma super legend.


 

Celá organizace závodu probíhala v rozlehlém rekreačním resortu Punta Ala s parkováním lodí na pláži. To s sebou přinášelo i obtížné vyjíždění i přistávání, ale to rozhodně nezkazilo pozitivní dojem ze závodu, protože na rozdíl od Masters na Gardě, kde byla flotila rozdělena mezi Rivu, Arco a Torbolu, zde mohlo být početné pole pospolu na jednom místě.

 

Celý týden panovaly téměř ideální jachtařské podmínky. Teplé a slunečné počasí a vítr od středně silného po silný. Největrnější podmínky panovaly v neděli (9. 6.), na vodě byly nárazy přes 15 m/s, vysoké vlny a labutě, kam se podíváš. A tak nedošlo na tradiční Practice Race před ostrým závodem.

Od pondělí do pátku se podařilo odjet 7 rozjížděk z 8 plánovaných. Rozpis narušilo čtvrteční bouřkové poledne, které umožnilo odjet jen jednu večerní rozjížďku, která však byla velmi výživná s nárazy i nad limitních 10 m/s. Ostatně všechny rozjížďky byly velmi výživné. Délka tratí s cílovým časem 75 minut byla dodržena, rozjížďky měly 70 až 80 minut (2-3x více proti minutáži u nás). První bóje nebyla téměř vidět, a proto kurz k první bójce signalizovaný na startovní lodi byl nezbytný. Každý den byly rozděleny závodníci do čtyř skupin, které závodily na dvou okruzích v podobě trapezoidu, první skupina na okruhu jela outer-loop a druhá inner-loop, a tak interakce mezi skupinami byly vskutku minimální.

 

 

S danými podmínkami se nejlépe vypořádali vítězný Laurent Hay (FRA), druhý v pořadí Valérian LeBrun (FRA) a třetí Martijn van Muyden (NED). Z našich borců nejvíce zářil Rudal Lidařík, který první den vyhrál druhou rozjížďku a chvíli se tak vyhříval na šestém místě celkového pořadí. Při své premiéře na Masters si dojel pro 15. místo a jen těsně mu utekl bronz v kategorii Masters, kde tak bral pouze „brambory“.

 

 

Dařilo se i Romanu Teplému, který se blýskl čtvrtou rozjížďku druhým místem, stabilně dojížděl do desítky, a nakonec z toho bylo 23. místo celkově a 9. místo v kategorii Great Grand Masters. Nebýt zranění z cyklistické přípravy, které jej limitovalo zejména při pumpingu, tak by první dvacítka určitě dopadla.

 

 

Nad vlastní očekávání si vedl i Venca Cintl ml., který první den zapsal páté místo a poslední den ho druhé místo katapultovalo na celkové 31. místo, bod za TOP 30. Výrazně tak zlepšil umístění z poslední účasti na Masters na Gardě a v kategorii Masters uzavřel první desítku.

 

 

Spokojen odjížděl i Zdeněk Gebhart, který začal závod výborným šestým místem, a ještě lépe ho uzavřel, když poslední den dojel druhý. To znamenalo 51. místo celkově a 18. místo v nejnabitější kategorii Great Grand Master.

 

 

 

Telegraficky umístění ostatních našich borců:
85. Láďa Hyrš (41. GM)
95. Kamil Ščerba (45. GM)
110. Vláďa Skalický (38. GGM)
133. Pepa Jochovič (52. GGM)
145. Martina Kaloš (57. GGM)
185. Jirka Outrata (10. L)
188. Petr Vinkl (70. GM)
210. David Heneš (31. M)
238. Pavel Mušálek (101. GGM)
275. Vláďa Vogltanz (91. GM)

 

 

I když se nám nepodařilo navázat na vítězství Michaela Maiera před 13 lety, rozhodně jsme ostudu neudělali a statečně se byli v podmínkách, které u nás nezažijeme, s borci, kteří v nich vyrostli. Zvláštní ocenění bych udělil Jirkovi Outratovi, který během regaty oslavil 77. narozeniny a absolvoval v někdy tvrdých podmínkách všech 7 rozjížděk. Poděkování patří i podpůrným týmům na břehu, bez nichž by se nedalo vyjíždět na moře. Karavana táhne dál a za rok se cirkus zvaný Finn World Masters přesune do Medembliku!
Venca Cintl ml., Jachtklub Česká Lípa

 

Výsledky:
https://www.manage2sail.com/en-US/event/FinnWC2024#!/results?classId=Finn

 
Fotogalerie: 
https://www.flickr.com/photos/finnclassphotos/albums/

https://robertdeaves.smugmug.com/Finn-Class/2024/2024-Finn-World-Masters-Punta-Ala

https://www.facebook.com/centrovelicopuntaala/photos_albums

 

Starší články z kategorie Závody

Již čtvrtý závod Českého poháru odjela třída Optimist tentokrát ve spojení s třídou 29er na Li...

O prodlouženém víkendu 31. 5.–2. 6. proběhlo na Lipně WindyPoint regata 2024, která byla MČR t...

Od 18. do 20. května se v německém Kielu konal tradiční závod Young Europeans Sailing 2024.

Na Nových Mlýnech se o víkendu 1.–2. června odjel závod Českého poháru tříd Optimist, 29er, IL...

Tým V RACING závodící na maxijachtě Wally 100 s českým kormidelníkem a majitelem Karlem Komárk...

Zobrazit všechny články


nahoru