Linda Dokoupilová v první desítce na juniorském mistrovství světa 

Eva Skořepová | 24.01.2024

Linda Dokoupilová z Jachtklubu Brno vybojovala 10. místo na mistrovství světa juniorů v argentinském Mar del Plata.



Po mistrovství světa olympijské třídy ILCA 6, kterého se Linda také zúčastnila, závodili na stejné lodní třídě také juniorky a junioři. Celý závod byl velmi náročný ve znamení silného větru 16 až 32 uzlů a obrovských třímetrových vln. Mezi juniory reprezentoval Česko Federico Falc z YC CERE, který zajel také velmi slušně, když skončil na 11. místě ve stříbrné skupině.

 

 

První den závodu měl foukat vítr v nárazech až 32 uzlů. Nepředpokládalo se, že za těchto podmínek pustí juniory na vodu. Dopoledne foukalo ale o něco méně, tak na moře všichni vypluli. Než se podařilo odstartovat, síla větru dosáhla slibované předpovědi, podmínky byly extrémní. Linda obě rozjížďky dokončila, byť ne úplně podle plánu – na 16. a 19. místě.

 

 

Druhý den už se závodilo ve větru o síle kolem 24 uzlů. Odjely se dvě rozjížďky, výsledky z té druhé byly ale nakonec zrušeny, protože přicházející bouřka ovlivnila směr větru o 100 stupňů.

 

 

Třetí den už se jelo na místní podmínky za slabého větru – „pouhých“ 20 uzlů. Lindě se dařilo a s dojezdy 4, 7 a 11 se dostala na 10. příčku celkového pořadí. Toto pořadí držela i v průběhu dalších dvou dnů, ale s jedním předčasným startem to bylo opravdu těsné.
Poslední den měla za úkol si pohlídat Japonku a Izraelku za sebou a zajet do desítky. Krásnými dojezdy 8 a 7 si pojistila 10. místo v celkovém pořadí a odskočila soupeřkám.

 

V takových extrémně tvrdých podmínkách, jaké panovaly po oba dva závody v Argentině, Linda závodila poprvé, velkou oporou ji zde byl trenér Roman Babický. Díky jeho zkušenostem a podpoře se Lindě podařilo postupně zvládat těžké podmínky a ustát i psychický tlak v závěru závodu.

 

Více o závodě a kompletní výsledky: https://2024ilca6youth-men.ilca-worlds.org/

 
„Linda se s velmi náročným závodem poprala velmi statečně. Měla za sebou mistrovství světa dospělých, před kterým jsme prakticky neměli možnost na místě trénovat. Bylo vidět, že se postupně s podmínkami, v nichž nikdy předtím nejezdila, postupně sžívá a její výsledky se zlepšovaly,“ chválil trenér Roman Babický.

 

 

„S výsledkem jsem moc spokojená, jsem ráda, že i přes náročné a větrné podmínky se mi podařilo udržet desáté místo,“ hodnotila Linda, na kterou nyní (16.–23. února) čeká mistrovství Evropy dospělých v Athénách, kam jede s celým reprezentačním týmem třídy ILCA a se státním trenérem Štěpánem Novotným. Evropští závodníci, zde mohou vybojovat účast na olympijské hry do Paříže. Pro ženy ve třídě ILCA 6 i pro muže ve třídě ILCA 7 jsou připraveny dvě vstupenky.

 

Ještě předtím ale budeme držet palce Ondrovi Teplému, který se jako jediný český reprezentant vydal do Austrálie na mistrovství světa olympijské třídy ILCA 7, které je zároveň také kvalifikací na olympijské hry do Paříže. Bojovat se bude o sedm míst.

 

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Tým SCM 29er nedávno absolvoval soustředění na Mallorce, které probíhalo od 2. do 10. ledna. P...

V Argentině v Mar del Plata se od 3. do 10. ledna konalo mistrovství světa v olympijské třídě ...

Dnes v Argentině začíná mistrovství světa v olympijské třídě ILCA 6. Závod je zároveň druhou k...

Kristýna Piňosová z RODOP iQFoil týmu potvrdila, že právem obhájila titul Jachtaře roku, a v b...

Na letošní 32. ročník tradiční mikulášské regaty dorazilo rekordních 580 závodníků. Mezi nimi ...

Zobrazit všechny články


nahoru