Medaile z Mistrovství Portugalska tříd ILCA 4 a 7

Eva Skořepová | 04.06.2024

Po skončení Europa Cupu na Nechranicích se mladí reprezentanti třídy ILCA 4 Tatiana Bělunková, Jiří Tomeš a ve třídě ILCA 7 Jan Bělík, přesunuli na severozápad Portugalska. Ve Vianě do Castelo se zúčastnili mistrovství Portugalska, které využili k otestování revíru, kde poslední týden v červnu proběhne mistrovství světa třídy ILCA 4, následované mistrovstvím světa U21 (dívky na ILCA 6 a chlapci na ILCA 7).


 

Viana do Castelo je vyhledávanou destinací jachtařů a surfařů, neboť Atlantik zde nabízí skvělé, i když náročné podmínky. Od června do září fouká vítr o síle 20 až 25 uzlů téměř každý den a tvoří se oceánské vlny kolem dvou metrů.

 

Po příletu se závodníci věnovali dvoudennímu tréninku a od čtvrtka 29. 5. do neděle 2. 6. proběhl samotný závod. Trénink byl ve znamení extrémních podmínek po oba dny, od 12 hodin severozápadní vítr sílil z 9 k 15 m/s, v nárazech až 18 m/s a tvořily se vysoké vlny. Dvou a půl hodinový trénink prověřil fyzičku závodníků i jejich plavecké schopnosti.

 

První závodní den byla předpověď opět extrémní, start plánován až ve 13 hodin, kdy vítr dosahoval 12 m/s a stále sílil. Závodní komise po hodinovém odkladu raději vyvěsila AP nad A, neboť v následujících dnech se měly podmínky zklidnit. 

 

 

V pátek skutečně vítr zeslábl na příjemných 6–7 m/s. Naši bojovali v poli 71 lodí třídy ILCA 4, respektive 20 lodí třídy ILCA 7. Odjely se 3 pěkné rozjížďky, kdy hned první vyhrál Jirka, Táňa vybojovala skvělé 3. místo a po prvním dnu oba zakončili na předních příčkách. V sobotu bohužel počasí moc nepřálo, vlny zůstaly, ovšem síla větru klesla ke 3 m/s. I na takové podmínky závodníci postupně našli recept, přesto se propadli těsně pod stupně vítězů.

 

 

 

Poslední závodní den se vítr vrátil do příjemného normálu 7–10 m/s a díky dvěma povedeným rozjížďkám Jirka vybojoval bronz celkově (stříbro v U16) a Táňa skvělé 5. místo (stříbro v dívkách). Jenda Bělík po úspěšné kariéře ve třídě ILCA 6 začíná sbírat zkušenosti i na ILCAE 7, celkově získal 15. místo (9. místo v U21).

 

 

 

Radost Táni a Jirky z dosažených výsledků v letošní sezoně umocnila společnost ZHIK, která si je vybrala do programu podpory mladých nadějných jachtařů. 

 

Kompletní výsledky zde: https://vilamourasailing.sailti.com/en/default/races/race-resultsall/text/FPVCPJA2024-en

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Kristýna Piňosová z ROROP iQFoil teamu ovládla Woman One hour 2024 na Lago di Garda. Její týmo...

Helly Hansen Europa Cup, který byl zároveň mistrovstvím ČR pro lodní třídu ILCA 6 se konal od ...

V Hyeres se minulý týden konalo mistrovství světa v olympijské třídě Formula Kite. Na startu b...

Ve Workumu se od čtvrtka 9. 5. do neděle 12. 5. konala Dutch Youth Regatta, aneb mezinárodní m...

V neděli 12. 5. skončily na Lago di Garda v Campione letošní druhé evropské iQFoil Games Y&...

Zobrazit všechny články


nahoru