Mistrovství Evropy třídy Optimist v Itálii

Eva Skořepová | 06.07.2024

Na konci června se v Marina de Carrara sjelo 277 nejlepších optimistů, aby v týdenním zápolení bojovali o titul mistra Evropy. Na závod dorazilo 157 kluků a 120 holek nejenom z Evropy, ale i z ostatních kontinentů.


 

České barvy hájily Tereza Chlumská, která se jako jediná dostala do zlaté skupiny, Ela Berntová, obě z Jachtklubu Máchova jezera, Matilda Košíková a Marek Štolba z ČYKu, David Hrubý z YC Nechranice, Vladimír Kováč z JK Prostějov a Filip Otta ze Sokola Tovačov, který skončil nejlépe z českých chlapců. Doprovázeli je trenér Jakub Halouzka a teamleader Jiří Žáček.

 

 

Již předzávodní dny prověřily nejenom náš tým, ale všechny zúčastněné. Organizační tým zpočátku moc nevěděl, co dělá. Hotel, ve kterém jsme byli ubytováni, byl velmi „specifický“ a řešili jsme mnoho provozních problémů. Také na nás organizátoři nachystali velmi přísné měření. Mnohdy i zcela nové vybavení nebylo schváleno k závodění a vyžadovalo odborný zásah. Celá marina se tak spíše podobala továrně na Optimisty než místu konání nejprestižnějšího evropského závodu.

 

 

 

Celý týden se na vodě závodníci potýkali se složitými podmínkami. Foukal slabý vítr, doprovázený velkými vlnami a silným proudem. Nejlépe se s obtížnými podmínkami vypořádali Vita ERCEG z Chorvatska a Manuel BRAGANÇA z Brazílie. Mistrem Evropy se mezi chlapci pak stal Iason PANAGOPOULOS z Řecka, který tento titul získal potřetí v řadě.

 

 

 

Z našich závodníků si nejlépe mezi dívkami vedla Tereza Chlumská, která jako jediná postoupila do zlaté skupiny a skončila na 53. příčce. Nejlepší z českých kluků byl Filip Otta, který se probojoval do stříbrné skupiny a závod zakončil na 92. pozici.

 

 

Podrobné výsledky najdete na: https://2024europeans.optiworld.org/en/default/races/race

 

Za celý tým Kuba a Jirka

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Naše olympioničky Zosia Burska a Sára Tkadlecová i Kateřina Švíková pilně trénují v Marseiile,...

V italské Gizzerii bojuje Vojtěch Koška na mistrovství Evropy do 21 o medaile.

Mistrovství Evropy Youth & Junior ve třídě  iQFoil bylo ve středu 3. 7. slavnostně zahájen...

V Portugalsku ve Viana do Castelo skončilo v neděli 30. června mistrovství světa třídy ILCA 4 ...

Tradiční německá oslava jachtingu proběhla od 22. do 30. června v Kielu. Na startu letos byly ...

Zobrazit všechny články


nahoru