Mistrovství světa třídy iQFoil do 23 let

Eva Skořepová | 30.08.2024

Na švýcarském jezeře Silvaplana skončilo v neděli 25. 8. mistrovství světa do 23 let v olympijské třídě IQFOiL Class. Na startu mezi 47 ženami a 101 muži byla i početná česká výprava.


 

Poslední den, kdy se mělo jet již jen finále, se bohužel zkazilo počasí a vítr nedorazil. To byla smůla pro Kristýnu Piňosovou z RODOP junior iQFoil teamu, která postoupila do finále ze 7. místa a mohla bojovat o medaile. Každopádně její konečné 7. místo a šesté mezi ženami do 23 let je parádní výsledek. Výborně zajely také Barbora Švíková na 12. místě (10. do 23 let) a Nela Sadílková na 16. místě (14. do 23 let)

 

 

 

„První den jsme všichni odjeli na dolním okruhu 4 slalomy v docela na slalom silném větru asi 10 až 15 uzlů, na horním byl vítr dost poryvový a nestálý. Druhý den sice foukalo, ale vítr šel od Svatého Mořice a na tento směr se špatně staví trať, vítr skáče doprava doleva, tudíž se nezávodilo. Třetí den jsme jeli všichni 5 kurzů ve větru o síle 15 až 19 uzlů. To byl poslední den kvalifikace, kdy se muži rozřazovali do zlaté a stříbrné skupiny. Čtvrtý den jsme opět odjeli všichni 5 kurzů,“ popsala Kristýna Piňosová.

 

 

Pátý den byl na programu maraton. Stříbrná skupina startovala s tradičním Engadinwind maratonem, a ženy se zlatou skupinou až 2 hodiny po nich samostatně. Maraton Kristýna Piňosová mezi ženami vyhrála: „Vůbec jsem to nečekala, ale vedla jsem už poslední dvě kola z pěti. Po maratonu jsme přidali ještě 2 kurzy. A poslední den se mělo jet finále, které se neodjelo kvůli tomu, že opět foukal vítr ze špatného směru, točil se ještě víc než předtím a byl nesmírně poryvový. Chvílemi i zapršelo, a tak byl v 16:15 závod ukončen. Skvělé bylo, že nám dávali každý den oběd v 11.30 a bohatý doprovodný program, například Party s DJem Frikym, koncert nějaké zpěvačky a dostali jsme voucher do Casina St. Moritz,“ doplnila Kristýna.

 

 

Fantasticky zajel i další člen RODOP junior iQFoil teamu David Drda, který skončil na 12. místě mezi muži (na desátém do 23 let) a ukázal, že jeho forma jde stále nahoru a na začátku nového olympijského cyklu má na čem stavět.

 

 

 

Výsledky ostatních českých závodníků:
28. místo Kateřina Altmannová
38. místo Kristýna Chalupníková
44. místo Markéta Štěpánková
78. místo Jakub Zíma 78.
85. místo Jiří Plch 85.
87. místo Jan Kuchař 87.

 

Kompletní výsledky ZDE
 
Kompletní fotogalerie ZDE

 

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Na švýcarském jezeře Silvaplana začalo mistrovství světa do 23 let v olympijské třídě iQFoil. ...

Minulý týden se v chorvatské Viganji na poloostrově Pelješac konaly dvě mistroství České repub...

Ve dnech 1.–9. srpna se v dánském Aarhusu konalo mistrovství světa třídy 29er. Na startu se se...

Na letošním juniorském mistrovství Evropy třídy ILCA 6, které se konalo v severoirském Bangoru...

Windsurfařka Kačka Švíková vybojovala na olympijských hrách parádní 9. místo! Je to teprve pát...

Zobrazit všechny články


nahoru