Mistrovství světa třídy Optimist

Eva Skořepová | 12.07.2021

Na Gardě se jelo od 2. do 9. července mistrovství světa třídy Optimist. Během prvních tří závodních dní se odjelo pět kvalifikačních rozjížděk. Podmínky byly typické pro Gardu v létě, střední až silný vítr a slunečné počasí.
 




 Na základě kvalifikace se závodníci rozřadili do zlaté, stříbrné, bronzové a emeraldové skupiny. Do zlaté skupiny se dostal Lukáš Kraus, do stříbrné Jirka Tomeš, který se o jeden jediný bod nevešel do zlaté skupiny, Jeremiáš Přikryl, František Burda a Jan Valenta do bronzové skupiny. Ve velmi silné konkurenci (5 nejlepších závodníků z 58 států) to jsou velmi slušné výsledky.

 


 
Následovaly dva dny team racu, ve kterém zvítězila domácí Itálie. „Pro naše závodníky nebyl team race nejdůležitější částí závodu. Během sezony jsme jej nikdy netrénovali a neočekávali jsme žádný výsledek. Den před začátkem team racu jsem se domluvila s trenérem z USA, který má každoročně své týmy na stupních vítězů na národním mistrovství USA, aby dal českému týmu team racingový briefing. Večer před závoděním naši závodníci vyslechli v rychlosti základní principy, tipy a triky od jednoho z nejlepších trenérů na tento typ závodění. Po ukončení dvoudenního team racu jsme se opět vrátili k fleet racingu v rozřazených skupinách dle výkonnosti,“ vysvětlila trenérka Nikol Staňková.

 


 
Ve finále se odjelo dalších pět rozjížděk. O titul mistra světa nebylo rozhodnuto do poslední rozjížďky. Nakonec zvítězil Brazilec Alex Di Francesco Kuhl před Američanem Gilem Hackelem a domácím Alexem Demurtasem. Mezi dívkami byla nejlepší na celkovém sedmém místě Francouzka Lomane Valade. Druhá byla Italka Lisa Vucetti a třetí Španělka Marisa Alejandra Vicens.
 
Náš nejlepší závodník Lukáš Kraus skončil nakonec na 62. místě. Poslední finálový den začal rozjížďkou, kdy jel na neuvěřitelném 4. místě ve zlaté skupině, ovšem po otočení druhé bójky dostal na zaďák druhou penaltu a musel rozjížďku vzdát.
 
Do první stovky se vešel i Jirka Tomeš na 91. místě. Na 168. místě skončil Jeremiáš Přikryl, na 179. místě Fanda Burda a na 184. místě Jan Valenta.
 
Kompletní výsledky: https://2021worlds.optiworld.org/en/default/races/race-resultsall

 


 
 
 
 
 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Ve dnech 4.–6. 7. 2021 se v rámci prestižního Gdynia Sailing Days jel závod ILCA 4, 6 a 7 o Po...

Skromný český jachtařský olympijský tým – Karel Lavický a jeho trenér Patrik Pollák – nafasova...

Česká reprezentantka Alessia Palanti to dokázala! Vyhrála mistrovství Evropy juniorů do 19 let...

Česká reprezentantka Alessia Palanti vede po prvních třech rozjížďkách mistrovství Evropy juni...

Pět kluků a tři dívky pod vedením trenérky Nikol Staňkové a teamleadera Michala Lojky reprezen...

Zobrazit všechny články


nahoru