Reprezentanti olympijské třídy iQFoil Karel Lavický a Kristýna Piňosová vylovili z Gardy další medaile!

Eva Skořepová | 29.06.2023

Karel absolvoval MS ve třídě Formule Foil, celkově skončil na 4. místě a získal stříbrnou medaili v kategorii FR1 pro závodníky, kteří do závodu přihlásí jen jednu plachtu a jeden foil. Hned poté následoval ve dnech 23. až 25. června slalomový závod One Hour Classic 2023. Zúčastnili se jej tři čeští reprezentanti – Karel Lavický, Jakub Zíma a Kristýna Piňosová.


 

One Hour je specifický závod konaný pouze zde klubem Circolo Surf Torbole. Začíná se „rabbit“ startem za člunem a poté se jednu hodinu jezdí z jedné strany jezera na druhou, přičemž u každé bóje stojí loď a počítá kola každého závodníka.

Letos padly hned dva rekordy oproti loňskému roku – slalom na fině 19 kol v čase hodina a 15 vteřin a slalom na foilu 22 kol za 1:04:21 – oba rekordy byly pokořeny místním závodníkem Brunem Martinim (ITA-160).

 

 

Našim reprezentantům se na foilu také velmi dařilo. Jakub Zíma obsadil skvělé 11. místo s časem jedna hodina a šest vteřin. Karel hned za ním dvanácté místo. Jakub i Karel měli 19 kol a rozdíl mezi nimi byl opravdu velmi malý, přesněji pouhé 3 vteřiny! Kristýna Piňosová skončila na 20. místě, ale obsadila první místo mezi ženami s 18 koly v čase 1:04:03.

Jakub Zíma jel také na fině, kde skončil na obdivuhodném 8. místě se 17 koly v hodině a 45 vteřinách.

 

 

„Posledních 14 dní bylo velmi náročných. Nedříve mistrovství světa ve třídě Formule Foil a hned poté premiéra v nejslavnějším závodě na Gardě. První den nefoukalo, druhý den se jelo, ale žádná sláva, a třetí den už byl, jak měl. Bohužel po plavání na první bójce jsem už jen doháněl. Ale byla to zábava. Velký dík Kristýně za půjčení rychlé plachty a gratulace Jakubovi k 3 vteřinám, o které mě porazil. Na slalom foilu už začínám mít speed, ale kontrola zatím chybí,“ uvedl Karel Lavický.

 

 

Více o závodě: https://www.circolosurftorbole.com/events/suspendisse-quam-at-vestibulum-copy-copy-2-copy-4/

 

Závody byly velmi zdařilým rozehřátím před nastávajícími důležitými akcemi. Karel se chystá na olympijský test event do Marseille a Kristýnu čeká na Gardě mistrovství Evropy iQFoil Youth & Junior stejně jako ostatní členy našeho juniorského týmu, kteří se také již připravují v místě konání šampionátu.

 


 

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Tradiční německá oslava jachtingu proběhla od 17. do 25. června v Kielu. Nejprve závodily tříd...

Pětičlenný tým našich dětí pod vedením reprezentačního trenéra Jakuba Halouzky a team leadera ...

Náš skvělý pětičlenný optimistický tým začíná dnes závodit na mistrovství světa.

V květnu dosáhli naši jachtaři četných významných výsledků a úspěchů, které je třeba vyzdvihno...

Letošní třetí pohárový závod tříd Optimist a ILCA 4 se jel o víkendu 10.–11. 6. v Jachtklubu D...

Zobrazit všechny články


nahoru