RS Feva World Championship 2023

Eva Skořepová | 01.08.2023

V neděli 23. 7. rozjela své mistrovství světa v italské Follonice třída RS Feva. Na startu bylo 206 posádek, mezi nimi 16 českých. Dva dny byly kvalifikační, tři dny finálové. Odjelo se celkem 13 rozjížděk. A bylo horko, horko, horko…


 

Do místa letošního MS v italské Follonice jsme přijeli už ve středu před závodem a trénovali. Všechny přípravné dny foukal příznivý vítr a trénování jsme si užili až do neděle, kdy byl závod slavnostně zahájen na nábřeží v historickém centru města Follonica.

 

 

Pole bylo rozděleno do tří kvalifikačních skupin a kvalifikace byly naplánovány na alespoň 6 rozjížděk. V pondělí se odjely 3 rozjížďky za silnějšího větru a rozvlněného moře. Rozhodčí postavili trať překvapivě relativně blízko břehu, kde vítr dost skákal. Nicméně ve složitých podmínkách se Češi neztratili. Monika s Kristýnou Křenkovou dojely ve druhé rozjížďce čtvrté a Matěj Martan s Davidem Křížkem třetí rozjížďku vyhráli. Trochu pachutě zbylo na jazyku jinak výborně jezdícím Michalovi a Elišce Sazamovým, kteří byli po hodně sporném protestu diskvalifikováni ze třetí rozjížďky. Zlatou skupinu si vyrovnanými výsledky okolo 20. místa jistili ještě Kristián Bezušek s Péťou Jeřábkem.

 

Na úterý nám předpověď počasí slibovala ještě silnější vítr a skutečnost rozhodně nezůstala nazpět. Žlutá a modrá skupina odjely svojí první rozjížďku za ještě rozumných podmínek, ale před startem červené rozjížďky vítr hodně zesílil a sílil prakticky celou dobu, co byla tato skupina na kurzu. Rozjížďku nakonec nedokončilo 20 posádek. Nejen na trati, ale i ve flotile čekajících lodí na start začalo být vidět více ploutví, než plachet a ježdění se pomalu měnilo na pusté ničení materiálu. Po radiových vlnách běžela velice vyhrocená komunikace s požadavkem na „AP nad H“. Bohužel jí většina byla v italštině, ale zapamatoval jsem si z ní novu frázi „intelligenza zerata“. Třetím místem se v úterý blýskli Michal s Eliškou a v červené skupině si desátým místem vylepšili chuť Kristián s Péťou.

 

 

Odpoledne proběhlo jednání mezi pořadateli a trenéry a vzhledem k předpovědi počasí na následující dny pořadatelé upravili formát závodu a kvalifikace byla po čtyřech odjetých rozjížďkách ukončena. Do zlaté skupiny se probojovali sourozenci Sazamovi, sestry Křenkovy, Matěj Martan s Davidem Křížkem a Kristián Bezušek s Péťou Jeřábkem. Do stříbrné skupiny se dostali Dan Krejčiřík s Kryštofem Daňkem a Helena Navrátilová s Viktorií Benovičovou.

Ve středu se začaly jezdit finálové rozjížďky. Rozhodčí se bohužel trochu nesmyslně snažili dohnat manko z předchozího dne a naplánovali odjet hned čtyři. Mezi rozjížďkami tak bylo velice málo času, ale co bylo podstatně horší, na trati se pravidelně potkávaly zlatá a stříbrná skupina. Na druhé bójce, kam zlatá skupina dostoupala právě v okamžiku, kdy tam přijížděla stříbrná skupina po bočáku se to ještě dalo nějak zvládnout, ale to pravé tóčo bylo v bráně, kdy závodníci zlaté skupiny potřebovali jet do cíle, ale závodníci stříbrné skupiny ostřili na stoupačku. Ve třetí rozjížďce na to doplatily Monika s Kristýnou, které se v bráně propadly o 17 míst. Ve stříbrné skupině se dařilo Heleně Navrátilové s Viktorií Benovičovou, které ve druhé rozjížďce dojely druhé a čtvrtou rozjížďku vyhrály a v bronzové skupině byly dvakrát třetí Tereza Ptáčková s Tobiášem Střížem.

 

 

Ve čtvrtek pokračoval program dalšími třemi rozjížďkami. Rozhodčí zamíchali pořadím startů tak, aby se zlatá skupina tolik nepotkávala s ostatními závodníky. Ve zlaté skupině Matěj s Davidem dali jednu sedmičku, jinak se tolik nedařilo. Monika s Kristýnou jezdily na hranici patnáctého místa a hrábnuli si i Michal s Eliškou. Helena s Viktorií přidaly čtvrté místo a umístění na čele bronzové skupiny tvrdili i Tereza s Tobiášem, kteří dali jednu trojku.

 

Na poslední den se vítr otočil, foukal konečně směr, na který jsme celý týden před závodem trénovali. Rozhodčí opět změnili pořadí skupin a naplánovány byly už jen dvě rozjížďky. Našim se ve zlaté skupině nedařily starty, ale podmínky na trati jim evidentně vyhovovaly a během rozjížděk se většinou dokázali propracovávat fleetem kupředu. Sestry Křenkovy jistily celkové umístění dojezdy na hranici první desítky. Smůlu měli Michal s Eliškou, kteří v poslední rozjížďce šli ven na BFD. Jednu škrtačku bohužel měli už z předchozího dne a v celkovém pořadí tak bohužel šli dolů. Tereza s Tobiášem jednu rozjížďku vyhráli a šestým místem v poslední rundě pojistili celkově druhé místo v bronzové skupině.

 

 

Bezprostředně po dojetí a dořešení protestů proběhlo vyhlášení vítězů. Monika Křenková s Kristýnou Křenkovou z Lodních sportů Brno obsadily celkově úžasné desáté místo (ve výsledcích jsou na 11. místě, ale na 6. místě je novozélandská posádka, v níž je kormidelník dospělý, a tak se do celkového pořadí nepočítá). Navíc braly dvě druhá místa – v kategorii dívek a v kategorii Family, kde je na stupně vítězů doprovodili ještě třetí Michal Sazama s Eliškou Sazamovou z YC CERE. V bronzové skupině brali stříbro Tereza Ptáčková s Tobiášem Křížem z YC Krnov.
Miroslav Horák, reprezentační trenér

 

Celkové výsledky zde: https://www.racingrulesofsailing.org/documents/4822/event

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Od 15. do 23. 7. 2023 se v chorvatské Viganji na poloostrově Pelješac uskutečnila dvě Mistrost...

Regata v italské Gizzerii se konala od 17. od 23. 7. 2023. Zúčastnili se jí tři čeští zástupci...

Vedro, většinou slabý vítr, delfíni, sedm dětí, jeden trenér a team leader, deset rozjížděk a ...

Od 12. do 19. 7. proběhlo v Gdyni juniorské mistrovství Evropy olympijské třídy ILCA 6. Mezi v...

První kvalifikace pro olympijské hry v Paříži 2024 se nezadržitelně blíží. A naše početná výpr...

Zobrazit všechny články


nahoru