Split Quantum Winter Regatta

Eva Skořepová | 20.11.2023

SPS Optimist již v novém složení vyrazilo s trenérem Jakubem Halouzkou na trénink a závod do Splitu. Matilda Košíková, Anna Skořepová, Vláďa Kováč, Marek Štolba, Jakub Lojka, Hynek Dokoupil a Hynek Zákoucký si týden v Chorvatsku opravdu užili a získali mnoho nových zkušeností.




 

Během týdne přišlo slunce, déšť, bouřka, vítr, vlny i bezvětří. Po vydařeném tréninku se jim závod povedl, všichni se dostali do zlaté skupiny. Mezi 132 závodníky z Polska, Slovinska, Maďarska, Švýcarska, Itálie a Chorvatska skončil z našeho týmu nejlépe na 18. místě Marek Štolba (ČYK). Stříbrnou medaili mezi mladšími dívkami do 12 let přidala Anna Skořepová (ČYK).

 

 

 

Kompletní výsledky ZDE

 


Během tréninku nám Luka Radelić rozšířil obzory o nové poznatky a podněty. Tento trenér, který se jinak celoročně věnuje přípravě olympioniků na lodní třídě ILCA 7, nám věnoval svůj čas během našeho tréninku. Dětem se díky jeho tréninku podařilo zpřesnit kormidlování, pohybování tělem do vln a práci s otěžemi. Také ocenily specifické rady ohledně centra těžiště lodě či efektivity náklonu lodě,“ popsal trenér Jakub Halouzka, který na závěr děti vyzpovídal, aby zjistil, jak se jim akce líbila a co je nejvíc zaujalo.

 

 

„Mořská voda se některým zdála až příliš slaná. Nutno však uznat, že po několika dnech tréninku už nám na podlaze sušárny (čti obyváku) vznikla slušná vrstva soli. Na workoutovém hřišti nás zase svými výkony ohromil 72letý maratonec a body builder v jedné osobě. Ukázalo se, že není vůbec lehké udělat tolik shybů či kliků jako on.“

 

 

A co se dětem líbilo?
„Samozřejmě jachting na vodě. Ale k tomu také fotbálek na náměstí, úzké uličky a hradby v centru starého města, večerní městská hra aneb `Římané ve Splitu`, výhra plachty v tombole, duckshop, nákup šatů v Zaře, hra na upíra, krásné výhledy, bydlení se svými roommate a teammaty (čti spolubydlícími) na apartmánu, kopec Marjan, diskuze, kdo půjde do sprchy první, kdo nultý a kdo mínus první, milí lidé v jachtklubu, noví zahraniční kamarádi (zvlášť Chorvat kterému nikdo neřekl jinak než fešák), pingpong či volejbal v klubovém hangáru.

 

Jednoznačně negativní hodnocení pak děti udělily špagetám s kakaem, `podplacenému` hlavnímu rozhodčímu, který rušil rozjížďky, když neměl a naopak nerušil, když je zrušit měl. Mrzela i roztržená plachta či křupající a bolavé koleno…“

 

 

 

Teď už tým čeká jen cesta domů a přibližně za deset dní další akce – Mikulášská regata v Pule, kde se k nim přidají i závodníci tříd ILCA 4, 6 a 7.

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Od poloviny října do poloviny listopadu dosáhli naši jachtaři tyto významné výsledky a úspěchy...

SSL Gold Cup aneb „fotbalové“ mistrovství světa v jachtingu se jelo na Kanárských ostrovech v ...

Včera večer proběhlo slavnostní zahájení a losování prvního kola finále „fotbalového“ mistrovs...

Již 37. ročník ankety Jachtař roku je tady. Termín vyhlášení jsme z důvodu programu naši repre...

Kristýna Piňosová z RODOP Junior iQFoil Teamu má další medaili! Tentokrát je to bronz, který n...

Zobrazit všechny články


nahoru