Tým ILCA na Gardě

Eva Skořepová | 21.04.2022

V jachetním klubu Fraglia Vela Malcesine se od neděle 10. do neděle 17. dubna konal mezinárodní tréninkový kemp zaměřený na závodníky lodních tříd ILCA 4 v počtu 25 závodníků a ILCA 6 v počtu 28 závodníků. Pořadatelem byla Norská jachtařská federace.
Soustředění se zúčastnili dva členové SCM Kristýna Flosmanová a Michal Rais a skupinu doplnil Jan Bělík.



 
Trénovalo se každý den dvoufázově. První trénink začínal v 8:30 a končil v 11:00, druhý trénink byl odpoledne od 14:00 do 16:00. Každý trénink začínal brífinkem a také končil brífinkem. Trénovali zde závodníci z Norska, Švédska, Polska, Itálie, Německa, Británie, Litvy, Lotyšska, Spojených arabských emirátů a České republiky. Tréninky vedli zkušení mezinárodní trenéři Peer Moberg, Luka Radelic, Gintare Volungeviciute – Scheidt, Rokas Milevicitus, Luka Strahovnik a Emilie Vabø.

 


 
V neděli ráno začal kemp brífingem a seznámením s trenéry a rozdělením do skupin podle lodních tříd ILCA 6 a ILCA 4. Každý trenér před tréninkem na vodě obešel své svěřence a osobně překontroloval vybavení lodí. V pondělí se tréninku zúčastnil také dvojnásobný brazilským olympijským šampiónm a patnáctinásobný mistr světa Robert Scheidt, který vše sledoval společně ze člunu za doprovodu své manželky Gintare Volungeviciute-Scheidt, která trénuje třídu ILCA 6. Po odpoledním tréninku následoval brífing a přednáška Roberta Scheidta, který si do mobilního telefonu zaznamenal poznatky z vody a na ty v průběhu přednášky poukazoval. Ve většině informací se poznámky týkaly upozornění na vzniklé maličkosti jachtařů při obratech, trimu plachet při rozjížďkách, startů ve skupinách, zlepšení posedu a manipulace s lodí na vodě při vyvažování. Dále sám vyprávěl, jak on sám začínal závodit na lodích až postupem času, jak se dostal na olympiádu a na prestižní mezinárodní regaty.

 


 
V úterý probíhal trénink jen ráno, aby si jachtaři odpočinuli před začínajícím závodem. Ve středu v 11 hodin proběhl slavnostní ceremoniál, který zahájil mezinárodní Velikonoční regatu, na kterou bylo přihlášeno 151 účastníků v lodní třídě ILCA 4 a 152 účastníků v lodní třídě ILCA 6. Na regatu se přihlásili závodníci z celého světa. Ve středu bylo první vyzývací znamení naplánované na 13 hodin, kdy předpověď hlásila, že má foukat ora.

 


 
Větry jezera Garda jsou výsledkem souhrnu meteorologických podmínek mezi horami a údolími, v nichž hrají důležitou roli stabilita nebo změny tepelných pohybů. Dva hlavní větry na jezeře Garda jsou termické větry, což znamená, že jsou spojeny se zahříváním pevniny a vody. Jednak je to peler, severní ranní vítr, a pak ora, vítr, který vane od jihu a obvykle začíná poté, co utichne peler. Od středy do pátku byl každý den naplánovaný start rozjížďky na 13. hodinu, protože to je čas, kdy obvykle začíná foukat ora. Následně tyto tři dny byli kvalifikační rozjížďky pro semifinále a rozdělení závodníků do zlaté a stříbrné skupiny. Na sobotu předpověď hlásila ranní vítr peler a z tohoto důvodu závodní komise naplánovala start na 9. hodinu. Odjely se dvě semifinálové rozjížďky skupin zlaté a stříbrné.

 


 
Česká výprava zaznamenala úspěch tří závodníků, kteří závodili a posléze skončili ve zlaté skupině. Jednalo se o dva členy SCM ILCA 4 – Michala Raise na 32. místě a Kristýnu Flosmanovou na 49. místě, která se i přes zdravotní komplikace v průběhu závodu a užívání medikamentů dokázala udržet v silné konkurenci, a Jan Kříž na 71 místě. Ve stříbrné skupině skončil Jan Bělík na 108. místě a Vojta Tlapák na 121. místě.

 

Češi s Robertem Scheidtem
 
Po celou dobu soustředění a regaty byly ideální jachtařské podmínky, tedy foukal stálý vítr v rozmezí od 5–12 m/s se slunečním svitem, teplota na břehu se pohybovala od 7 do 24 stupňů Celsia oproti na vodě, kde byl vítr chladnější a voda studená. Po skončení závodu v klubu Fraglia Vela Malcesine ještě v neděli ráno pokračoval trénink s norskými trenéry, který byl zaměřen na chyby závodníků během regaty a samotné odstraňování nedostatků a názorné ukázky trenérů na lodích. V odpoledních hodinách bylo oficiálně ukončeno soustředění brífinkem a rozloučením.
Eva Flosmanová

 

Kompletní výsledky:

https://fragliavela.sailti.com/it/default/races/race-resultsall/text/ILCAYOUTHEASTERMEETING2022-it

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Velikonoce mnoho českých závodníků třídy Optimist strávilo ve slovinské Portoroži na Easter re...

Minulý týden pokračovaly iQFoil Games Youth & Junior druhým závodem na Gardě v Campione. N...

Skončil světový pohár na Mallorce, od olympijských her v Tokiu první velký závod olympijských ...

Šest dětí z SpS Optimist se pod vedením trenérky Nikol Staňkové vydalo do tureckého Bodrumu, d...

Vyhlášení sezony České windsurfingové asociace proběhlo v sobotu 2. dubna v Hyundai auto Pokor...

Zobrazit všechny články


nahoru