Úspěch našich reprezentantů třídy ILCA na Gdynia Sailing Days 2021

Eva Skořepová | 10.07.2021

Ve dnech 4.–6. 7. 2021 se v rámci prestižního Gdynia Sailing Days jel závod ILCA 4, 6 a 7 o Pohár města Gdynia, kterého se zúčastnili také čeští reprezentanti Klára Himmelová a Jakub Halouzka.


Závodu se zúčastnili krom našich a domácích závodníků také závodníci z Německa, Dánska, Litvy, Finska a Norska, byl velmi dobře organizovaný a to nejen na vodě, ale také bylo vytvořeno velmi pěkné zázemí na břehu, kde polský svaz prezentoval jachting široké veřejnosti.
 
Závod byl třídenní a závodilo se celou dobu za slabších povětrnostních podmínek s větrem o síle 2–7 m/s za relativně stálého směru.
 
V neděli se odjely tři rozjížďky ve větru 2–5 m/s. V pondělí byly v plánu čtyři rozjížďky a foukal velmi slabý vítr 2–4 m/s. Tento den byl velmi dlouhý, startovalo se někdy i na čtyřikrát, což způsobilo, že po více než 6 hodinách na vodě se nakonec odjely pouze dvě rozjížďky. Třetí závěrečný den byly podmínky na vodě asi nejlepší a odjely se dvě rozjížďky.
 
Naši závodníci se rozhodně neztratili a byli viděl. Jakub jezdil ve své třídě ILCA 7 standardně do desítky a jen díky nepovedené poslední rozjížďce mu stupně vítězů unikly o kousek a skončil na pěkném, i když nepopulárním čtvrtém místě.

 


 

Klára nezačala závod příliš dobře a první dvě rozjížďky nenasvědčovaly tomu, že by v tomto závodě nějak zvlášť vynikla, což ani nebylo hlavním cílem účasti. Hlavním cílem bylo se pomocí série závodů pokusit trochu dohnat covidové závodní manko, se kterým se potýká od zimních měsíců, kdy nemohla závodit (a vlastně ani trénovat na vodě), zaměřit se především na starty a poznat lépe místní podmínky, protože se zde již za měsíc a kousek jeden MS do 21 let.

 


 
Při třetí rozjížďce se vše obrátilo k lepšímu a tuto rozjížďku systémem start cíl vyhrála. Následující dny, kdy se ostatním závodníkům v lodní třídě ILCA 6 dařilo střídavě, již dokázala pravidelně dojíždět na předních příčkách a výsledkem je celkové druhé místo a první místo v ženách, což dává velký příslib do dalších naplánovaných závodů.

 


 
Co se týká následujících plánů, přestěhovali se Jakub se svým týmem a Klára se svým otcem na 83. Warnemunde Woche,který se v letošním roce jede v rámci série Evropského poháru ILCA. Tuto dvojici doplní ještě Kláry bratr Jiří, který se vrátil z ME U19 v Kaštele a přicestoval na místo vlakem.
 
Foto organizátor závodu  
Výsledky: https://events.pya.org.pl/puchar-miasta-gdyni,e44

 

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Skromný český jachtařský olympijský tým – Karel Lavický a jeho trenér Patrik Pollák – nafasova...

Česká reprezentantka Alessia Palanti to dokázala! Vyhrála mistrovství Evropy juniorů do 19 let...

Česká reprezentantka Alessia Palanti vede po prvních třech rozjížďkách mistrovství Evropy juni...

Pět kluků a tři dívky pod vedením trenérky Nikol Staňkové a teamleadera Michala Lojky reprezen...

Mistrovství světa juniorů ve slalomu se jelo třetí červnový týden v Torbole na Lago di Garda.

Zobrazit všechny články


nahoru