Větrný poslední den jachtařské regaty na Olympiádě dětí a mládeže

Eva Skořepová | 27.06.2024

Skvělou tečku za povedeným závodem nabídl poslední den. Ve středu 26. června přišel vítr, který v nárazech dosahoval ke 20 uzlům (10 m/s) a přinesl nejen ideální sportovní podmínky pro mladé jachtaře, ale také parádní podívanou pro diváky.



Do klubu přijeli mnozí významní hosté z ČOV, z Jihočeského a Středočeského kraje i z Prahy. A také naše olympioničky Zosia Burska a Sára Tkadlecová, několikanásobní účastníci olympiády Karel Lavický a Viktor Teplý, v roli předsedy protestní komise nechyběl předseda Českého svazu jachtingu Radim Vašík.

 

 

Ti, co přišli na Bezdrev do Yacht Clubu DIM, který jachting na Olympiádě děti´ a mládeže hostil, s dětmi, mohli vyzkoušet jachtařský trenažér.
 


Celá regata byla natáčena a vysílána jak na streamu - https://czechteam.fameplay.tv/odm2024archiv, tak 25. 6. na ČT sport (od 10 a od 15 hodin) a platformě ČT sport+. Záznam najdete na www.ivysilani.cz. Jednotlivé rozjížďky si lze přehrát také na trackingu zde: http://odm2024.sapsailing.com.

 

 


První den – v pondělí 24. 6. byl jen slabý vítr a podařilo se odjet pouze dvě rozjížďky třídy Optimist – jednu odjely dívky a jednu chlapci. Druhý „televizní“ den byl úspěšnější, za slabého větru se uskutečnilo celkem 12 rozjížděk, po čtyřech v každé třídě.
 


Poslední den byl nejlepší. Silný vítr přichystal mnohé dramatické okamžiky, četná převrácení i výkřiky radosti po vítězství v cíli. O medaile sváděly děti parádní souboje, ve všech kategoriích se rozhodovalo až v poslední jízdě, často jen nejtěsnějším rozdílem na dělenou shodu bodů.

 

 
Nejprve šla na vodu třída Optimist. Mezi dívkami si suverénním představením v silnějším větru s dojezdy 1, 1, 2, 1 vybojovala zlatou medaili Anna Skořepová z Prahy. Stříbro udržela i přes slabší den Tereza Ottová z Olomouckého kraje a bronz získala Ela Berntová z Libereckého kraje.
 

 


Mezi chlapci si stabilními dojezdy v první trojce zajistil zlato Hynek Dokoupil z Jihomoravského kraje.Stříbro vybojoval stejně jako sestra Tereza Filip Otta z Olomouckého kraje a bronz Marek Štolba z Prahy.
 

 


Následovaly čtyři rozjížďky třídy RS Feva. Výborně jezdila plzeňská posádka Matěj Martan a David Křížek. S dojezdy 1, 1, 1, 4 získala zasloužené zlato. Stříbrné medaile si na krk nakonec pověsily sestry Monika a Kristýna Křenkovy z Jihomoravského kraje a bronzové Kristian Bezušek a Petr Jeřábek z Prahy.
 
Pro všechny děti byla Olympiáda velkým zážitkem, užily si nejen závodění na vodě, ale také slavnostní zahájení, medailové ceremoniály i návštěvu a fandění svým kamarádům v jiných sportech.
 
„Přes obavy ze stavu vody se nakonec závod povedl. Není to zásluha jen organizátorů, ale všech zejména trenérů, ale také závodníků, kteří se chovali na vodě i na břehu čestně a fair play. Nervozita, kterou jsme očekávali, se nakonec neprojevila,“ zhodnotil garant sportu za ČSJ, rozhodčí a předseda pořádajícího Yacht Clubu DIM Karel Luksch.

 


„Olympiádu si celý plzeňský tým užil. Navíc mi kluci dali úžasný dárek k narozeninám, které jsem na Bezdrevu oslavil. Soupeři předváděli skvělé výkony. Nebylo to tu vůbec jednoduché,“ řekl trenér vítězné posádky třídy RS Feva a pyšný otec kosatníka úspěšný jachtař David Křížek.
 

 

 „Byl to skvělý zážitek, neopakovatelná atmosféra, moje spolužačka Stela Hájková získala stříbro v plavání, a navíc má zlatá medaile jako bonus. Moc jsem si to užila a doufám, že budu závodit i za dva roky na své domácí vodě – na Vltavě v Praze,“ věří vítězka třídy Optimist Anna Skořepová.
 
V roce 2026 bude totiž Olympiáda děti´ a mládeže v Praze a my věříme, že jachting bude opět do programu zařazen.
 
Děkujeme všem organizátorům, rozhodčím, televizním štábům, kameramanům, komentátorům, zajištění trackingu, sponzorům, klubové restauraci, trenérům i závodníkům za skvělou akci!
 
Kompletní výsledky:  https://www.sailing.cz/vysledky/241311

 

Více o LODM zde: https://www.olympijskytym.cz/odm 

 

Foto ke stažení: http://gofile.me/52A2D/60zSSGrYB

 

Videa a přenosy: https://www.youtube.com/playlist?list=PLIL0Pc0wlQ0WV0SqQ556oP2nf32zGoi3j

 

 

Kluby v článku

Starší články z kategorie Závody

Máme za sebou druhý „televizní“ den. Dopoledne před televizními kamerami závodila třída RS Fev...

Sledovali jste dopolední rozjížďky třídy RS Feva na ČT Sport a ČT Sport+ nebo na Czech Team TV...

Soutěž v jachtingu začala dnes na Bezdrevu v Yacht Clubu DIM. Dopoledne závodila třída Optimis...

XI. letní olympijské hry dětí a mládeže dnes začínají. Hostí je Jihočeský kraj. Užijte si spor...

Po květnovém 6. místě na úvodní letošní regatě Palmavela se TŘI SESTRY SAILING TEAM v druhém č...

Zobrazit všechny články


nahoru