Vydařené mistrovství ČR v team racingu třídy Optimist

Eva Skořepová | 08.11.2021

Od pátku 5. do neděle 7. listopadu se v Praze na Vltavě jelo mistrovství ČR v team racingu nazvané O krále Prahy. Závod tradičně pořádal Yacht Club CERE. Z původně 14 přihlášených tříčlenných týmů jich nakonec kvůli karanténě závodilo 11 z celé republiky.


 

Počasí mladým závodníkům tentokrát přálo, byla sice zima, což není v listopadu nic divného, ale celé tři dny foukalo, takže se zkušenému organizačnímu a rozhodcovskému týmu pod vedením předsedy ČSJ Radima Vašíka podařilo odjet velmi pěkný závod a neuvěřitelných 130 rozjížděk – dvě kola základní části a nedělní vyřazovací část. V základní části se jelo systémem každý s každým a pátek i sobota přinesly slabší vítr, v sobou bylo i slunečno. Na neděli přišel silný vítr, a tak v dramatické vyřazovací části nechyběla ani mnohá převrácení, která rozhodla o pořadí týmů především ke konci výsledkové listiny. Zato semifinále a finále přineslo neuvěřitelně dramatické souboje a opravdový team racing. Na rozdíl od začátku vyřazovací části, kdy spolu týmy soupeřily pouze na dvě vítězné jízdy, v závěrečných bojích musel tým pro vítězství získat tři body.

 

Vítězem závodu se stal tým vedený Františkem Burdou z JK Česká Lípa, který závodil společně s Ondřejem Klímou z YC Doksy a Janem Křížem z SK Štětí. Tým byl po základní části na třetím místě a o vítězství se musel pořádně poprat. V semifinále i ve finále se jelo pět rozjížděk a ta pátá se rozhodovala až na cílové čáře. 

 

„Tým jsme sestavili na poslední chvíli a bez tréninku jsme naskočili do závodu. Všichni už máme nějaké team racingové zkušenosti, tak to naštěstí nebyl problém. Měli jsme dobrou taktiku i rychlost, zvlášť v silnějším větru. Závod jsme si moc užili, byly skvělé podmínky. Máme velikou radost,“ smál se František Burda po závodě. Radost to musela být opravdu veliká, když po vítězství v poslední rozjížďce kluci naskákali do ledové Vltavy!

 

 

Na druhém místě skončil tým Jan Valenta (YC CERE), Jiří Tomeš a Lukáš Kraus (oba JK Česká Lípa), který vedl po základní části.

 

 

Do semifinále postoupily také dva týmy z pražského Českého Yacht Klubu, které si to rozdaly o třetí místo. Úspěšnější byl tým ve složení Tomáš Peterka, Jan Škoda a Václav Zákoucký, který získal bronzové medaile. Ty bramborové zbyly na Elu Štolbovou, Kateřinu Lokajíčkovou a Jáchyma Klímu.

 

 

 

Neděli závodníkům zpestřila také Česká televize, která přijela s mladými jachtaři natáčet Lvíčata. Můžete se na ně podívat v sobotu 18. prosince na Déčku. A sledujte také Zprávičky 9. nebo 10. listopadu se MČR v team racingu objeví i tam.

 

 

Kompletní výsledky: https://www.sailing.cz/vysledky/211140

 

Kluby v článku

Starší články z kategorie Závody

V posledním říjnovém týdnu dokončil TŘI SESTRY SAILING TEAM na vlastní závodní jachtě DARING S...

V Praze se o víkendu 16.–17. 10. jel tradiční jachtařský závod Primátorský štít, který pořádal...

25. Česká námořní rallye, která se jela od 10. do 15. října v Chorvatsku, skončila. Mistrem re...

Od 9. do 10. 10.  se naše posádka Jakub Dobrý – Tereza Dobrá z Lokomotivy Plzeň zúčastnila mis...

Berlin Cup byl poslední ze sedmi vypsaných závodů, které byly součástí EUROSAF poháru. Z tohot...

Zobrazit všechny články


nahoru