Zpráva o aktivitách členů lodní třídy 2.4mR v roce 2021

Eva Skořepová | 29.11.2021

Letošní sezona 2021 byla z hlediska počtu možných startů lepší než ta předchozí.  Anticovidová opatření v podstatě neumožnila cestování v první polovině roku.



Oproti ostatním lodním třídám mají závodníci na lodích 2.4mR nevýhodu, že ke své tréninkové činnosti a závodění potřebují určité zázemí v podobě jeřábu, nebo jiné zdvihací zařízení, a dostatek místa u vhodných mol. Tyto podmínky splňuje dnes bohužel v podstatě jediný jachetní oddíl, a to Jachtklub Máchova jezera. Před mnoha lety byla situace lepší, některé kluby vyšly vstříc a alespoň provizorně poskytly místa u mol a/nebo zajistily jeřáb. Lze vzpomenout, že lodní třída 2.4mR pořádala závody na Nových Mlýnech, Brně, Lipně, dokonce i na Boleváku.
 
Byl zde dostatečný počet lodí k pořádání pohárových závodů a mistrovství republiky, kterých se zúčastnili i závodníci z Německa. Před několika lety došlo k přemístění několika lodí do Prahy a jsou využívány převážně k prvotnímu výcviku a rekreačnímu jachtění. Od té doby se přádá pouze jediný závod v ČR, a to Grand Prix na Máchově jezeře. Závod se stal velice populárním se zahraniční účastí z Rakouska, Německa, Belgie, Holandska. Letos se stal dokonce součástí poháru EUROSAF.
 
Zpět k hodnocení letošního roku. První letošní závod odjel Alex Sadílek na moři v italském Jesolu, v červenci následovaly dva závody v Berlíně na Wannsee (Mistrovství Německa) a Tegelsee. V srpnu pak Mistrovství Rakouska na Traunsee. V září následovaly závody na Achensee v Rakousku a Mistrovství Německa v Prienu am Chiemsee, odtud se závodníci přesunuli do Jachtklubu Máchova jezera ve Starých Splavech. Další účast byla v Berlíně na Müggelsee. Poslední dvojice závodů následovala v říjnu v západní Evropě na Bostalsee a sezona byla ukončena na Mistrovství Belgie v Antverpách.
Shrnuto: Alex Sadílek zúčastnil 9 závodů v zahraničí, jednoho v ČR, dvou virtuálních závodů. V celostátním žebříčku je na 74. místě (dospělí 29. místo), nejspíše i nejstarší závodník v první stovce.
 
Druhým nejaktivnějším závodníkem byl Jan Melika. Jan se zúčastnil mistrovství v Berlíně na Wannsee a potom Tegelsee. Následovalo Mistrovství Rakouska na Traunsee. Posledním závodem sezony byla pro Jana Velká cena na Máchově jezeře. Jan jel navíc Mistrovství světa v Itálii, avšak na lodi Hansa.
Shrnuto: Jan Melika se zúčastnil na lodi 2.4mR čtyř závodů v zahraničí, jednoho v ČR. V celostátním žebříčku je na 169. místě (dospělí 77. místo).
 
Třetím nejaktivnějším závodníkem byl Vladislav Kšír. Vláďa se zúčastnil Mistrovství Německa v Prienu a Mistrovství Rakouska na Traunsee. Na domácích vodách potom Velké ceny na Máchově Jezeře a třech místních závodů v Praze na Vltavě – kategorie ostatní lodě).
Shrnuto: Vláďa Kšír se zúčastnil 2 závodů v zahraničí a 4 závodů v ČR
V celostátním žebříčku je na 704. místě (dospělí 410. místo).
 
Čtvrtým nejaktivnějším závodníkem je Michaela Švejdová. Ta se zúčastnila rovněž Mistrovství Rakouska a Velké ceny na Máchově jezeře, mimo to třech lokálních závodů v Praze na Vltavě. Navíc v týmu s Honzou Melikou i Mistrovství světa, ale v lodní třídě Hansa.
Shrnuto: Michaela Švejdová se zúčastnila na lodi 2.4mR jednoho závodu v zahraničí a tří v ČR. V celostátním žebříčku je na 362. místě (dospělí 179. místo).
 
Dalším aktivním závodníkem byl Daniel Bína. Dan se zúčastnil Mistrovství Rakouska na Traunsee, a dále závodu Berlin cup. Mimo tyto dva závody se zúčastnil i Para-mistrovství světa v německém Warnemunde. Domácího závodu Grand Prix se nezúčastnil.
Shrnuto: Dan Bína se zúčastnil 3 závodů v zahraničí. V celostátním žebříčku je na 56. místě (dospělí 18. místo).
 
Posledním naším reprezentantem v zahraničí byl Viktor Sadílek, který si odskočil z jižní Evropy do Antverp na Mistrovství Belgie. Viktor se zúčastnil tedy jen jednoho závodu v zahraničí na vypůjčené lodi. V celostátním žebříčku je na 724. místě (dospělí 425. místo).
 
Další dlouholetý závodník s vlastní lodí Petr Čermák se na lodi 2,4mR bohužel nezúčastnil žádného závodu. Další loď třídy 2.4mR umístěná v Olomouci se rovněž nezúčastňuje ani na závodu na Máchově jezeře.
 
V České republice je registrováno 10 lodí, 5 lodí je v soukromých rukou, 1 klubová, 4 lodě jsou v zápůjčce v Jachtklubu CERE.
 
Díky inciativě Alexe Sadílka de podařilo tento rok zařadit Velkou Cenu na Máchově Jezeře do seriálu EUROSAF CUP jako jeden ze šesti závodů (předchozí 2 ročníky s v důsledku pandemie nekonaly). Aktivní účastí a svými výsledky dosáhl Alex Sadílek ve výsledku na bronzovou medaili. V tomto EUROSAF poháru bylo registrováno 75 závodníků z Evropy.   
 
Unie lodní třídy 2.4mR je začleněna do struktury ČSJ, World Sailing, Eurosaf. Intenzivní kontakty s jinými asociacemi lodní třídy, s EUROSAF i s World Sailingem udržuje Alex Sadílek díky tomu, že na konci minulého roku byl zvolen jako Vice-President Mezinárodní asociace lodní třídy 2.4mR, po odstoupení presidenta Asociace na začátku roku vykonává funkci Presidenta do dnešního dne.
 
Info a celkové výsledky závodníků LT 2.4mR lze sledovat na stránkách ČSJ:
POŘADÍ ZÁVODNÍKŮ, SEZÓNA: 2021 (sailing.cz)

2.4mR (sailing.cz)
 
Info o LT 2.4mR obecně a kontakty do zahraničí:
https://www.inter24metre.org

 
Info o LT 2.4mT na stránkách EUROSAF:
EUROSAF - Inclusive Cup 2021 - General Information
 
Facebook:
https://www.facebook.com/groups/751096615532753


 
 Zprávu připravil Alex Sadílek, Vice-President Mezinárodní asociace lodní třídy 2.4mR
 

Starší články z kategorie Závody

Už zítra, to znamená ve čtvrtek 25. 11. můžete v 15:15 na ČT SPORT shlédnout premiéru 15minuto...

Po oceněních v Pekingu 2008 a Londýně 2012 získal jachting Golden Rings Awards i za Tokio 2020...

Dnes, tedy ve středu 17. listopadu ve 13.00 UTC odstartuje první ročník závodu Class Globe 5.8...

Nestihli jste v televizi reportáže a rozhovory z podzimních námořních závodů? Podívejte se zde...

Závod Setka Atlantic Challenge 2021 je v plném proudu. Nakonec se ho účastní čtyři amatérsky s...

Zobrazit všechny články


nahoru