Historicky první účast českých posádek na juniorském mistrovství světa olympijské třídy 49er

Eva Skořepová | 14.08.2022

Závod se je na italském jezeře Como, na startu bylo 68 lodí a mezi nimi dvě naše posádky Matěj a Šimon Jurečkovi z YC Císařská Louka a Jaroslav Čermák s Petrem Košťálem z YC Pardubice.


 

Po několikadenním tréninku v krásném slunečném počasí začaly naše posádky závodit. „Je tu krásně, vítr se vždy odpoledne dostane na 12–16 uzlů, je stále teplo a slunce praží. Bojovat ve flotile je hodně složité, všichni mají obrovskou rychlost a i přes naše vcelku dobré starty je skoro nemožné se udržet v první linii. Jakmile se propadneme, automaticky spadneme do poslední desítky,“ referoval od jezera Como Matěj Jurečka. „Každý den přináší spoustu nových zkušeností a jsme si jistější v manévrech. Je to náš první velký závod s celosvětovou konkurencí, tak se snažíme zjistit, jak v takové skupině jezdit a fungovat,“ dodává.

 

 

Jaroslav Čermák s Petrem Košťálem skončili na celkovém 56. místě, Matěj a Šimon Jurečkovi nemohli bohužel závod dokončit, protože v bouřce zlomili stěžeň, a zbylo na ně 67. místo. „Bohužel momentálně nemáme na čem jezdit, protože náhradní stěžeň nemáme. Snažíme se vymyslet, co s tím, abychom mohli alespoň letos ještě trénovat. Celkově to byl super závod, konečně jsme se porovnali s těmi nejlepšími na světě a zjistili, co je potřeba zdokonalit a dělat jinak. Přesvědčili jsme se také o tom, že bez trenéra to prostě nejde. V nevypočitatelných podmínkách jezdit pod trenérem, který má na starosti šest lodí, se prostě nedá,“ popsal Matěj Jurečka.

 

 

Pro obě naše posádky byl závod především o sbírání zkušeností a věříme, že je posune zase dál.

 

Výsledky zde: https://49er.org/event/2022-junior-world-championship-2/

 

Starší články z kategorie Závody

11.–16. 7. se na Gardě konalo Mistrovství světa Waszpů, na kterém nás reprezentovali čtyři záv...

Mistrovství Evropy lodní třídy RS700 bylo součástí výročních RS Games, které se konaly v angli...

Historicky první účast českých posádek na juniorském mistrovství světa olympijské třídy 49er, ...

Ve dnech 28.–31. 7. 2022 proběhlo na jezeře Atersee, mezinárodní mistrovství Rakouska v lodní ...

V sobotu 30. srpna bylo v anglickém Torquay slavnostně zahájeno mistrovství Evropy lodní třídy...

Zobrazit všechny články


nahoru