Lipno plné olympijských skifů

Eva Skořepová | 07.06.2024

Juniorské mistrovství Evropy v olympijských třídách 49er a 49erFX začalo včera na Lipně v Jachetním klubu Černá v Pošumaví. Dnes se k závodění přidá i juniorská třída 29er, která zde má na programu další závod série Eurocupu. Závodit se bude až do neděle 9. 6. Juniorskému mistrovství Evropy poskytl záštitu prezident České republiky Petr Pavel.




140 jachtařů z 18 států změří své síly v plánovaných 12 rozjížďkách (29er v devíti) na třech samostatných okruzích. Ve čtvrtek však povětrnostní podmínky dovolili odjet pouze jednu. Pak vítr utichl, aby vpodvečer přišla bouřka.

 


 
Český jachting má zastoupení ve všech třech lodních třídách. Šimon Jurečka s Alexem Nahodilem závodí na 49eru, včerejší rozjížďku museli kvůli nutné opravě lodi vynechat. Na 49eruFX se představili Lukáš Dadák s Danem Viščorem, kteří dojeli devátí, a Markéta Bauerová s Magdalenou Holou dokončily první jízdu na 15. místě. Dnes se k nim přidá dalších 13 českých posádek třídy 29er, která zde má Eurocup.

 


 
Na Lipně je také Sára Tkadlecová, která se letos spolu se Zofii Burskou kvalifikovala na 49eruFX na olympiádu, a která se mistrovství Evropy juniorů zúčastnila v roce 2021, kdy se na Lipně tento závod konal poprvé. Nechybí tu ani Sářina kormidelnice z předchozí olympijské kampaně Dominika Vaďurová, tentokrát v roli trenérky rakouského týmu třídy 29er.

 


 
Sára přijala na Lipně roli zástupce médií. „Mám na starosti rozhovory se závodníky, které natáčím na sociální sítě. Celý organizační tým tvoří moji kamarádi, takže je tato práce pro mě zároveň dovolená. I když to zní divně, je to pro mě odpočinek od jachtingu,“ říká.
 
„Na Lipně se mi vždycky líbí, je super, vidět olympijské 49ery v Česku. O takových závodech by se nám před pár lety ani nesnilo!“ A kdo jsou Sářini favorité? „Ve třídě 49er fandím a věřím Polákům, protože ti jezdí skvěle ve slabém větru i mezi seniory.“
 
Závod je pořádán za významné podpory Jihočeského kraje a dalších partnerů, kterými jsou společnosti ČEPS a.s., Mercedes-Benz Milan Král a.s, VT project s.r.o., Bohemia Apple, družstvo a Pekárna Srnín s.r.o.

 

Kompletní výsledky: https://www.sailing.cz/vysledky/241301

 

Foto Eva Skořepová

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Po skončení Europa Cupu na Nechranicích se mladí reprezentanti třídy ILCA 4 Tatiana Bělunková,...

Kristýna Piňosová z ROROP iQFoil teamu ovládla Woman One hour 2024 na Lago di Garda. Její týmo...

Helly Hansen Europa Cup, který byl zároveň mistrovstvím ČR pro lodní třídu ILCA 6 se konal od ...

V Hyeres se minulý týden konalo mistrovství světa v olympijské třídě Formula Kite. Na startu b...

Ve Workumu se od čtvrtka 9. 5. do neděle 12. 5. konala Dutch Youth Regatta, aneb mezinárodní m...

Zobrazit všechny články


nahoru