Mistrovství Evropy třídy 29er

Eva Skořepová | 08.07.2022

Od 30. 6. do 5. 7. se v dánském Rungstedu posádky SCM 29er zúčastnily mistrovství Evropy. Na startu bylo víc než 160 lodí z celého světa a konkurence byla podobná, jako bude na mistrovství světa.




Závod byl dlouhý a skládal se ze tří kvalifikačních a tří finálových dní. Podařilo se odjet všech 17 rozjížděk. V kvalifikačních dnech byl vítr slabší a velmi proměnlivý. Většinou se závodilo na offshore větru na kurzech velmi blízko břehu, kde byl silný proud. Dny byly extrémně náročné, na vodě závodníci strávili až 8 hodin kvůli proměnlivému větru a chybám ze strany závodní komise.

 

 

Po třech kvalifikačních dnech se do stříbrné skupiny kvalifikovaly dvě posádky Lukáš Kraus – Ondřej Baštář a Lukáš Dadák – Dan Viščor. Bratři Nevelöšové byli v bronzové skupině a dívčí posádky Markéta Bauerová – Magdaléna Holá a Nela Viščorová – Kateřina Šlechtická v emeraldové skupině. Magdaléna Holá si bohužel první finálový den narazila záda a kvůli bolesti už děvčata nemohla dále závodit.

 


 
„Musím říct, že tento závod nesplnil očekávání a celý tým má jednoznačně na lepší výsledky, než předvedli zejména v kvalifikační části závodu,“ konstatuje trenérka Dominika Vaďurová. „Důvodů je mnoho. Pro všechny to byl asi zatím nejdelší pobyt na vodě spojený s předchozím Eurocupe v Kielu. Bylo náročné měnit místo a podmínky a udržet koncentraci a motivací po celé 3 týdny. Všechny chlapecké posádky mají na to kvalifikovat se do zlaté skupiny. Mají výbornou rychlost a jsou schopné kvalitních startů. Důležitá je konzistenc a plné soustředění na každou jednotlivou rozjížďku. Jsem přesvědčená, že když dokážou ovládnout své hlavy i po chybách, neexistuje důvod, který by jim v kvalifikaci do první čtyřicítky zabránil. Dívčí posádky mají výrazně méně zkušeností zejména ve velké flotile a také mají problém s udržením pozornosti. Myslím, že se mohou pohybovat na předních pozicích bronzové skupiny. Celý tým získal cenné zkušenosti a má teď dva týdny na regeneraci a reflexi posledních týdnů. S každou posádkou si osobně projdeme změny a mindset, se kterým do El Balis na mistrovství světa pojedou, a uvidíme jaký bude výsledek. Bratři Nevelöšové se v mezičase ještě zúčastní juniorského mistrovství světa World Sailing v Haagu, které začíná již tuto neděli.“

 

Kompletní výsledky: https://29ereuropeans.org

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Tradiční německá oslava jachtingu proběhla od 18. do 26. června v Kielu. Nejprve závodily tříd...

V sobotu 25. 6. skončilo mistrovství Evropy třídy ILCA 4 v Dziwnowě. Ze šesti dnů se závodilo ...

Včera skončil Evropský pohár tříd ILCA v polském Dziwnow. Český tým si doů odváží dvě medaile....

Čtyři dny (9.–12. 6.) závodění a velmi napínavé souboje, slunce a slabý vítr – v tomto duchu s...

SCM třídy 29er absolvovalo přípravný závod Young Europeans Sailing v Kielu.

Zobrazit všechny články


nahoru