Na Czech Junior Nationals první mistrovské tituly uděleny

Eva Skořepová | 25.08.2021

První část mistrovství České republiky mládeže v jachtingu je úspěšně za námi. 101 účastníků v lodních třídách ILCA 4 a RS Feva závodilo od 21. do 24. srpna v Yacht Clubu Dyje Břeclav na Nových Mlýnech.


 

V průběhu prvních dvou dnů bohužel vítr na novomlýnské nádrži vítr absentoval. „Podařilo se nám zejména díky podpoře partnerů zajistit pro děti velmi kvalitní doprovodný program,“ vysvětloval ředitel závodu Jiří Krabička z pořadatelského klubu. Nevětrné chvilky tak vyplnily besedy s reprezentanty bratry Ondřejem a Viktorem Teplým a úspěšnou závodnicí lodní třídy 49erFX Dominikou Vaďurovou, soutěž o nejnápaditější uzel s Lanexem, paddleboardové Kiboko závody, jachtařské kolo štěstí s dárky od partnerů závodu, nebo povídání o nepovoleném pohonu s Vaškem Brabcem.

 


 
Po dvou dnech se konečně začalo závodit. V pondělí se nejprve závodilo ve slábnoucím severovýchodním větru, ve kterém se týmu rozhodčích pod vedením Kateřiny Nedbalcové podařilo odjet 3 rozjížďky. „Závodníci byli velmi disciplinovaní a ohleduplní. Velmi málo předčasně startujících nám umožnilo startovat rozjížďky podle plánu,“ doplnil školitel rozhodčích Marek Pavlovský. Nutno podotknout, že v rámci závodů probíhá praktické školení rozhodčí pro mladé a nadějné rozhodčí ze všech koutů republiky.

 


 
V lodní třídě ILCA 4 excelovala Adéla Rabasová, která teprve letos přešla na tuto třídu. V lodní třídě RS Feva to byla sourozenecká posádka Elišky a Jana Richterových, která obhajovala loňský titul z lipenské přehrady. Po krátké přestávce se byly obě flotily opět poslány na vodu, aby dokončily jednu podvečerní rozjížďku ve stabilním větru. „Podmínky v poslední pondělní rozjížďce nám sedly. Vítr byl o poznání stabilnější než dopoledne,“ komentovala situaci kormidelnice Adriana Šiknerová, která dokončila 4. rozjížďku závodu na výborném třetím místě. Na břehu závodníky čekala večeře, rozbor SAP Sailing Analytics, který zajišťovala společnost Versino CZ, ale hlavně diskotéka.

 


 
Úterý bylo posledním dnem závodu pro lodní třídy ILCA 4 a RS Feva. Skvělé jachtařské podmínky, 4 rozjížďky a vítr sílící až ke 20 uzlům vykouzlilo úsměvy na tvářích závodníků, rozhodčích i trenérů. V obou lodních třídách byly poslední rozjížďky taktickými bitvami a „urvat“ medailové pozice mohl v podstatě kdokoliv. V lodní třídě RS Feva titul s přehledem obhájily sourozenci Richterovi z YC Pardubice, kteří konzistentními výsledky v první desítce nedali šanci svým oponentům.

 

 

Závodní pravidla rozhodující shody bodů musela být použita v lodní třídě ILCA 4, kde netěsnějším možným způsobem vyhrál Michal Rais z SK Štětí před Adélou Rabasovou z YC Jezero Hlučín, která však brala titul v dívčí kategorii.

 

 

Hlavní cenou pro vítěze třídy ILCA 4 byly plachta, kterou věnoval výrobce lodí ILCA, firma Devoti Sailing.


 
Závod Czech Junior Nationals pokračuje v druhé polovině tohoto týdne svou druhou částí – Mistrovstvím České republiky v lodní třídě Optimist, do kterého se zaregistrovalo zatím 119 závodníků. Přijeďte jim na Nové Mlýny fandit.
Text Václav Brabec
Foto Marcela Šormová
 
VÝSLEDKY: https://www.sailing.cz/vysledky/212146

FACEBOOK: https://www.facebook.com/cjnsailing

 

Závod se koná pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha a za finanční podpory Jihomoravského kraje.

 

 

Děkujeme partnerům letošních Czech Junior Nationals:

 

 

               

Starší články z kategorie Závody

Od 14. 8. 2021 do 21. 8. 2021 se konalo letní soustředění mládeže v YCR Jachting Roudnice nad ...

Česká posádka Josef Sivý/Dalibor Sivý skončila na šestém místě

Letos bojovalo na třech závodech ICZ RODOP české jachtařské ligy celkem 15 týmů z jachtklubů z...

Mistroství světa třídy RS500 se odjelo na jezeře Como v Itálii od 2. do 6. srpna. A přineslo p...

Skvělá parta Czech RS Feva zastoupená 16 posádkami přivezla z mistrovství světa 2021, které se...

Zobrazit všechny články


nahoru