Parádní mistrovství světa v podání českých závodníků třídy 29er

Eva Skořepová | 11.08.2024

Ve dnech 1.–9. srpna se v dánském Aarhusu konalo mistrovství světa třídy 29er. Na startu se sešlo 258 posádek z celého světa. Od Nového Zélandu, Austrálie, Japonska a Hongkongu přes celou Evropu až po USA, Kanadu, Brazílii a Argentinu.


 

Českou republiku reprezentovaly čtyři posádky. Startovní pole bylo rozděleno do šesti flotil po 44 lodích, závody probíhaly na třech okruzích.

 

Během tří kvalifikačních dnů se nejlépe dařilo posádce Lukáš Kraus a Ondřej Baštář, která se ze 40. místa probojovala do zlaté skupiny. V devíti finálových rozjížďkách se postupně posouvali kupředu, a především poslední den za velmi náročných podmínek, dokázali dojíždět v první desítce. Celkové 14. místo ve světové konkurenci je vynikající výsledek, který je suverénně nejlepším v naší historii této třídy! Jen pro připomenutí, loni se kluci umístili na 32. místě, jejich výsledek se tak za pouhý rok ještě dvojnásobně vylepšil. Navíc se vešli mezi prvních 25 lodí, které mají na příští rok přiděleny čísla od Ovingtonu podle pořadí, jak skončili na MS. To se jich však už netýká, neboť pokračují dál na 49er.

 

 

Závod pro nás byl velmi složitý, hlavně jeho začátek, kdy se nám pár rozjížděk nepovedlo, a dokud jsme poslední den kvalifikace neviděli výsledky, tak jsme si nebyli vůbec jistí, jestli postoupíme. Nakonec se nám to povedlo ze 40. místa (do zlaté skupiny postupovalo 45 lodí). Před finálovými rozjížďkami jsme věděli, že pokud se chceme posunout dopředu, tak si musíme věřit v každém rozhodnutí a nedělat zbrklé chyby, což se nám ve velmi složitých podmínkách povedlo. Ve slabém větru a nepříjemných vlnách jsme se za 2 dny posunuli na 20. místo. poslední finálový den nás čekal velmi silný vítr v nárazech až 25 uzlů. Do těchto tří rozjížděk jsme dali sto procent a podařilo se nám vyšplhat na celkové 14. místo. Z výsledku máme obrovskou radost, také je to krásné rozloučení s 29erem na mezinárodní úrovni. Teď se začneme postupně učit na 49eru. Už se moc těšíme!“ Uvedla spokojená posádka.

 

 

Posádka Karolína Lojková/Petr Pelnář jen o osm bodů nepostoupila do zlaté skupiny. V první sezoně na třídě 29er obsadili krásné 66. místo a získali titul v kategorii U17 Mix.

 

 

„Pozitivně mě překvapilo, že jsme byli již na svém prvním mistrovství schopni soupeřit s nejlepšími posádkami. Rozhodovaly detaily v každé rozjížďce. Nám chybělo k postupu do zlaté skupiny jen pár bodů a víme, kde jsme je ztratili. Jedna penalta těsně před startem, roztržený obal genakrového výtahu a jedno zaseknutí při vytahování.  Líbilo se nám moderní zázemí klubu, naopak scházela nedostatečná informovanost během závodu, a náročné byly dlouhé procesy startování,“ popsala Karolína Lojková.

 

 

Nela Viščorová a Anna Košťálová se do zlaté skupiny neprobojovaly a postoupily do bronzové flotily. Zde se jim podařilo dojet na skvělém 3. místě a celkově obsadily 123. pozici.

 

 

Posádku Adam Winkler/Kristian Bezušek na začátku závodu omezovaly zdravotní komplikace, což je zavedlo až do emeraldové skupiny. V závěrečných dnech si ale spravili chuť dojezdy na 1. a 3. místě a celkově skončili na 149. místě.

 

Pro český jachting je tento výsledek potvrzením, že i v dvouposádkových skifech má světovou úroveň a mimo naše olympijské reprezentantky se v juniorské třídě rodí další naděje.
 
Eva Skořepová a Jan Sušil (Czech 9er)

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Windsurfařka Kačka Švíková vybojovala na olympijských hrách parádní 9. místo! Je to teprve pát...

Na letošním juniorském mistrovství Evropy třídy ILCA 6, které se konalo v severoirském Bangoru...

Kateřina Švíková má za sebou další den plný čekání. Kolem poledne absolvovala oficiální předst...

Finále třídy iQFoil začne zítra ve 14.00 na okruhu Marseille před pláží zaplněnou diváky! Je f...

Kateřina Švíková na iQFoilu je stále v první desítce a posádka 49eruFX do medailové rozjížďky ...

Zobrazit všechny články


nahoru