EuropaCup tříd ILCA na Attersee

Eva Skořepová | 09.09.2024

V pátek 7. září se u rakouského jezera Attersee sešlo 107 jachtařů ze 14 zemí, aby se zúčastnili EuropaCupu tříd ILCA, pořádaného v Union-Yacht-Clubu Attersee. Mezi nimi byla i 10členná skupina českých nadějí.




První den závodu přivítal soutěžící příjemným počasím a ideálními podmínkami na vodě. Svěží vítr o síle 5 až 9 uzlů přicházející ze severoseverovýchodu umožnil uspořádání dvou rozjížděk. Ve třídě ILCA 4 byla druhá rozjížďka kvůli slábnoucímu a měnícímu se větru zkrácena na druhé návětrné bóji.


Druhý den začal klidně a pod slunečními paprsky, přičemž závodníci čekali na lepší větrné podmínky pod vyvěšenou vlajkou AP. Kolem poledne se však vítr opět ustálil a závodníci se mohli pustit do třech plánovaných rozjížděk za větru o síle 8 až 10 uzlů opět přicházejícím ze severoseverovýchodu.


Třetí den přinesl již pouze jednu rozjížďku a po 17. hodině proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků.


Ve třídě ILCA 7 se z vítězství radoval ukrajinský závodník Oskar Madonich, který s komfortním náskokem 7 bodů porazil svého korejského rivala Jeonga Boa. Třetí místo obsadil další Ukrajinec Semen Khashchyna, čímž ukrajinský tým potvrdil svoji dominanci v této třídě.

 

 


Ve třídě ILCA 6 zvítězil Maďar Benedek Héder náskokem 7 bodů před svými nejbližšími konkurenty. Druhé místo obsadil Jan Valenta z YC CERE a třetí Jeremiáš Přikryl z LS Kroměříž. Celkově čtvrtá skončila Beata Dokoupilová z Jachtklubu Brno a zvítězila celkově mezi ženami a v kategoriích U19 a U21. Pokračuje tak jízdu na vítězné vlně, kdy po úspěšném MČR získala stříbro na mistrovství Polska olympijských lodních tříd v Pucku v kategorii ILCA 6 - U17.

 

Slabší vítr příliš nesedl Janu Bělíkovi, i přes většinu dojezdů v top 10 obsadil až 12. místo (10. mezi chlapci). Federico Falc zaznamenal dojezd v top 10 a celkově zakončil na pěkné 24.příčce (14. mezi chlapci), hned za ním v půlce závodního pole na 26. místě (15. mezi chlapci) byl Ondřej Klíma.

 

 


Ve třídě ILCA 4 triumfoval Tomáš Peterka z ČYKu, před Jiřím Tomešem z JK Česká Lípa. Bronz si odvezl András Varga z Maďarska. Celkově pátá byla Roxie Berta Bartušková z ČYKu, která zvítězila mezi dívkami. V kategorii U16 chlapci zvítězil Jiří Tomeš a bronz bral Václav Zákoucký z ČYKu.

 


Na stupních vítězů to ovšem ve třídě ILCA 4 vypadalo trochu jinak, protože systém výpočtu výsledků jednotlivých kategorií byl počítán odděleně. 

 

 

    

 

Většina našich závodníků se přesouvá na jih do slovinského Koperu, kde od pátku 13. září budou bojovat v dalším závodě EuropaCupu.


Kompletní výsledky zde: https://eurilca.eu/event/331/results

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Mistrovství Polska třídy ILCA 6, které se konalo v posledním týdnu prázdnin v Puckém zálivu, s...

Ve dnech 2.–5. 9. se v polském Pucku odehrávalo mistrovství Polska ve třídě iQFoil do 23 let. ...

Na švýcarském jezeře Silvaplana skončilo v neděli 25. 8. mistrovství světa do 23 let v olympij...

Na švýcarském jezeře Silvaplana začalo mistrovství světa do 23 let v olympijské třídě iQFoil. ...

Minulý týden se v chorvatské Viganji na poloostrově Pelješac konaly dvě mistroství České repub...

Zobrazit všechny články


nahoru