Jachting na olympijském festivalu

Eva Skořepová | 22.08.2021

Na olympijském festivalu v Praze ve Stromovce, který probíhal v době konání olympijských her v Tokiu, se představilo 47 sportů. A je dobře, že mezi nimi nechyběl ani jachting.


Návštěvníky festivalu na úvod pozdravil místopředseda ČOV Libor Varhaník. Ten zároveň vyzdvihl myšlenku Olympijských festivalů, kterou je návrat dětí ke sportu. „Tady v areálu Olympu ve Stromovce si mohou vyzkoušet 47 sportů, což je neuvěřitelně pestrá škála aktivit od skateboardingu přes jachting po lukostřelbu,“ uvedl.

 

 

Český svaz jachtingu měl na stánku trenažér s plachetnicí RS Tera, který zapůjčil Orthodocks Yacht Club a který obsluhovaly jeho členky Barbora Pourová a Eliška Stibůrková. Na vodě pluly dvě plachetnice třídy Optimist, které zajišťovali z nafukovacího člunu naši junioři Matěj a Šimon Jurečkovi, Jan Sušil, Tadeáš Tkadlec, Vojtěch Klíma a Jonáš Janota. Člun a Optimisty zapůjčil Český Yacht Klub.

 

 

Děti si svezení na plachetnici na vodě i na trenažéru na vodě užívaly. Přišlo jich spousta jak s rodiči, tak v rámci příměstských táborů. Optimist si vyzkoušeli také kajakář Vít Přindiš a gymnastka Aneta Holasová. 

 

 

Děti si mohly odnést z festivalu diplom, medaili, dárek, a navíc skvělý pocit z toho, že si vyzkoušeli mnoho různých sportů. Hrací karty „Kinder od Mooving“ bavily děti bez rozdílu věku.

 

Na pódiu a zároveň v olympijské televizi se během 14 dnů konání festivalu představila celá řada známých sportovců i trenérů, přijeli olympijští medailisté bývalí i současní. A v této hvězdné společnosti nechyběl ani Jára Čermák, závodník, který se připravuje na juniorské mistrovství Evropy olympijské třídy 49er. To se pojede na začátku září na Lipně, a právě tuto akci, přišel Jára na festival představit.

 

 

Prezentace jachtingu na Olympijském festivalu v Praze byla vydařená. Už se moc těšíme, že děti, kteří si jachting na festivalu vyzkoušeli, se objeví od září v našich klubech. A pokud máte nějaké známé, jejichž děti by chtěli začít s jachtingem, neváhejte jim doporučit, aby přišli. Je spousta klubů v celé republice, které děti přijímají a začít s jachtingem jim umožní.

 

Děkujeme Českému Yacht Klubu a Orthodocks Yacht Clubu za pomoc při organizaci prezentace jachtingu na olympijském festivalu.
 
Více o festivalu: www.olympijskyfestival.cz/praha

 

Záznam vystoupení Járy Čermáka: 


 
 Optimisti na vodě:

 


 

Starší články z kategorie Zprávy odborných komisí a HZS

Pozvánka na školení HZS - 19.09.2021, Černá v Pošumaví

Dnes se v plné svěžesti dožívá 80 let Zdeněk Davídek. Pomáhá ČYKu vychovávat již třetí! genera...

Vážení pořadatelé závodů, bez vás žádné závody neuspořádáme. Protože je letošní rok plný změn,...

Pro závodníky i pořadatele závodů je na letošní sezonu připraveno hned několik novinek, které ...

Český svaz jachtingu díky dotacím z MŠMT již podruhé dodal závodní lodě a surfové plováky repr...

Zobrazit všechny články


nahoru