Mikulášská regata v Pule

Eva Skořepová | 13.12.2023

Na letošní 32. ročník tradiční mikulášské regaty dorazilo rekordních 580 závodníků. Mezi nimi nechyběly ani české barvy. Na Optimistu zde ČR reprezentovalo 18 našich závodníků a dalších 10 jich bylo ve třídách ILCA 4 a ILCA 6.



 
Počasí bylo jako obvykle mrazivé. Každé ráno se z moře kouřilo. Na závodníky, kteří zapomněli večer vybrat loď, často ráno čekala ledová tříšť. Oproti jiným ročníkům však alespoň nesněžilo. Předpověď větru na závod nebyla nijak slibná. Nakonec se ale nevyplnila a všechny tři závodní dny foukalo.

 


Nejvíce se dařilo našim závodníkům ve třídě ILCA 4. Jeremiáš Přikryl, jako trenér s ním byl v Pule jeho bratr Ben, skončil na skvělém pátém a Jiří Tomeš na rovněž skvělém šestém místě. Nejlepší naší dívkou byla Beata Dokoupilová, která vybojovala také páté místo a v celkovém pořadí skončila pětadvacátá z 87 závodníků. Na 10. místě ji doplnila Tatiana Bělunková celkově 32).

 


Ve třídě ILCA 6 reprezentoval Česko pouze Jan Valenta, který skončil na 38. místě ze 63 závodníků.


„Závodní komise si zpočátku nejspíš neuvědomila, kolik má na opťáckém okruhu lodí a postavila čáru dlouhou asi tak akorát pro závod českého poháru. Každá ze čtyř skupin však měla přes 100 lodí. Po více než dvou hodinách neúspěšných startů a mnoha diskvalifikacích (BFD) ji konečně protáhli a začalo se normálně závodit. Pak už vše začalo fungovat docela dobře a celkově se na tomto okruhu podařilo odjet 8 rozjížděk,“ popisuje Jakub Halouzka, reprezentační trenér.

 


„Prosadit se mezi 412 závodníky nebylo vůbec jednoduché. Do první půlky se v tomto nabytém mezinárodním poli však podařilo probojovat osmi závodníkům. Vůbec nejlépe si vedl Hynek Dokoupil, který obsadil 71. místo. Kousek za ním byli Tereza Chlumská (79. místo) a Tomáš Grodl (97. místo). Některé závodníky limitovaly jedno či dvě BFD. V dílčích rozjížďkách jsme však zaznamenali řadu dojezdů v top ten,“ Jakub.

 

Kompletní výsledky v příloze.

 


Před samotným závodem zde měli Optimisté zařazení v SPS také svůj letošní poslední pětidenní trénink. „Při cestě do Puly děti zmiňovaly, že nejvíce by potřebovaly potrénovat stání (resp. manévry) na čáře a jízdu na vlnách proti větru (zejména ve slabém větru). Podmínky v Pule byly pro tyto dvě oblasti ideální. Pro trénink stání na čáře jsme si zakotvili několik bójek. Pilovali jsme techniku couvání, akcelerace, vytlačování ráhna, dvojobratu a podobně. Zároveň jsem měli skoro každý den i docela velké vlny. Snažili jsme se proto zlepšit kormidlování do vln na stoupačku a zpřesnit zároveň i práci tělem. Zejména kombinace velkých vln a slabšího větru je pro nás klíčová, jelikož je obtížné ji nejen v Česku, ale například i na Gardě trénovat,“ uzavřel Jakub.

 

 

Nyní má reprezentace vánoční volno, ale již 20. ledna část SPS Optimist odlétá na trénink a závody do španělské Torrevieji.

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Kristýna Piňosová z RODOP iQFoil týmu je po dvou závodních dnech na juniorském mistrovství svě...

Náš hvězdný tým začíná dnes závodit v brazilském Búzios juniorském mistrovství světa World Sai...

Český tým už odletěl do Brazílie, kde v pátek v Búzios začíná registrace na juniorské mistrovs...

Stejně jako v loňském roce se absolutní vítězkou ankety Jachtař roku 2023 a zároveň suverénní ...

SPS Optimist již v novém složení vyrazilo s trenérem Jakubem Halouzkou na trénink a závod do S...

Zobrazit všechny články


nahoru