O krále Šumavy

Eva Skořepová | 13.07.2021

Pouze dva dny po evropském poháru třídy 29er se na Lipenském jezeře v Černé v Pošumaví jel pohárový závod pěti lodních tříd – 29er, FD, Fireball, Cadet a RS700. Ředitel závodu Alexandr Jegorov přivítal pětasedmdesát posádek, kterým popřál především dostatek větru.




 
A jeho přání se splnilo. Již v první den závodu foukalo až do 8 m/s a odjely se čtyři velice kvalitní rozjížďky ke spokojenosti všech aktérů ve třídách RS700 a 29er. „Já potřebuji silný vítr. V něm umím jezdit, a když tady nebyl kolega Milan Hájek, měl jsem šanci na dobrý výsledek. Ovšem hned první rozjížďku jsem pokazil a cílem projel na čtvrtém místě. Opravil jsem něco na lodi a potom jsem dal tři jedničky.“ Liboval si pozdější vítěz třídy RS700 Tomáš Vastl z pořádajícího klubu JK Černá v Pošumaví. Nakonec měl pět jedniček pět dvojek a jednu trojku a vyhrál před zkušeným Adamem Plhoněm.

 


 
Ve třídě 29er, která za tři téměř ideální jachtařské dny odjela 12 rozjížděk, vezou domů zlato Lukáš Dadák a Dan Viščor z YC LS Brno, stříbro Tibor a Adam Nevelöšovi z SK Štětí a bronz Nela Viščorová a Kateřina Šlechtická z YC LS Brno. Dětskou třídu Cadet ovládla posádka Adam Winkler – Dominik Eliáš (JK Toušeň), druhá skončila posádka Tereza a Anna Marie Dítětovy (YC Neratovice) a třetí posádka Jaromír Kukla – Luděk Růžička (ČYK/JK Toušeň).

 


 
O víkendu se přidaly ještě třídy FD a Fireball, které odjely za dva dny šest rozjížděk. Zvítězila posádka Jiří Parůžek – Jakub Košvica (JK Toušeň/YC LS Brno), před Martinem Kubovým a Romanem Ročkem (JK Toušeň/YC Neratovice) a Liborem Procházkou s Tomášem Cikrtem (YC Neratovice/JK Toušeň).

 

Více o závodě třídy Fireball najdete zde: http://fireball.4sail.cz/Article/o-krale-sumavy-2021 

 

 

Mezi osmi startujícími posádkami třídy FD bylo hned šest jihočeských posádek. Zvítězila ale posádka severočeská Petr Storch a Tomáš Palkovský (Chemička Ústí/SK Štětí). Stále více se do popředí dere posádka Jan Čutka (YC DIM Bezdrev) a Zdeněk Pavlíček (YC Regent), kteří byli druzí. I oni si pochvalovali silný vítr v poslední den závodu (ž 8 m/s) i slabší vítr v první den jejich klání – sobotu, kdy foukalo kolem 4 m/s. Bronz brala zkušenější dvojice Karel Šimek s Pavlem Benešem (Slavoj Hluboká n. Vlt./YC DIM Bezdrev).
 
Mezi startujícími posádkami se představila také rodinná posádka Pazderníků. „Vrátil jsem se zase k jachtingu, ale zatím jen sledujeme zkušenější kamarády,“ usmíval se v cíli známý podvodní ragbista, podvodní rybolovec a velezkušený sportovní potápěč Standa Pazderník. Synovi, rovněž podvodnímu ragbistovi, tak přiblížil další sport. „Je to paráda, jen synovi musíme pořídit nějaké lepší jachtařské oblečení. V neděli nebylo na Lipně žádné teplo…“
 
Na Lipně v Černé tak mají pořadatelé za sebou další úspěšný závod, který se i tentokrát všem aktérům hodně líbil. Mnozí z nich již v sobotu 17. července přesednou na kajutové plachetnice a budou zápolit na 56. ročníku Modré stuhy  Lipna.
Text Petr Vitoň
Foto Martina Barnetová
 
Výsledky: https://www.sailing.cz/vysledky/211315

 

Starší články z kategorie Závody

Mezinárodní olympijský výbor schválila kiteboarding (třída Formula Kite) pro olympiádu v Paříž...

Ve dnech 3.–6. 7. 2021 se uskutečnilo na vodní ploše Bezdrev mezinárodní mistrovství lodní tří...

Na Lipně v jachtklubu Černá v Pošumaví se od 3. do 6. července konal tradiční závod Vítr a Slu...

Od 1. do 4. července se na Velkém Dářku konalo Mistrovství České republiky ve třídě Bic Techno...

Ve dnech 24.–26. 6. se závodníci Lukáš Kraus a Fanda Burda (JK Česká Lípa) zúčastnili poslední...

Zobrazit všechny články


nahoru