Třída 49er a 49eFX na juniorském mistrovství světa

Eva Skořepová | 02.08.2023


Ve dnech 24.- 28.7. probíhalo v německém Travemünde Mistrovství světa juniorů v lodních třídách 49er a 49erFX, přičemž startovní pole 49erů čítalo 58 posádek a FX bylo 48. Za českou výpravu se závodu zúčastnily 4 posádky společně s trenérem Jirkou Smrčkou.
 


Závodníci na místo dorazili již pár dnů před závodem, aby se seznámili s místními podmínkami. Úvodní trénink probíhal ve slabším větrů mezi 2 a 4 m/s, čehož některé posádky využily pro nácvik manévrů, jiné pro tréninkové rozjížďky se zahraničními posádkami. Trénink pokračoval i následující den, kdy foukal silnější vítr okolo 8 m/s, ovšem postupně slábl až na 3 m/s, k čemuž se přidal i déšť. Neděle byla věnována měření lodí a finálním přípravám na závod.

 

 

Startovní pole v obou lodních třídách bylo rozděleno na 2 skupiny, přičemž první den startovaly 49ery hned ráno do větru o rychlosti 8–12 m/s a 49eryFX startovaly až odpoledne, kdy již vítr zeslábl na 4–5 m/s. Českým posádkám se dařilo držet krok se zahraničními závodníky, nejvíce se však dařilo Lukášovi Dadákovi s Danem Viščorem, kterým se podařilo hned první den dojet v rozjížďce na 10. místě.
 


Další den všechny české 49ery startovaly ve stejné skupině, doprovázel je ovšem silný a proměnlivý vítr ve spojení s bouřkami a vysokými vlnami, což našim posádkám závodění značně komplikovalo, podařilo se jim však dojet všechny rozjížďky bez jakéhokoliv poškození lodí, na což jsou obvykle 49ery velmi náchylné. Následující den byly podmínky ještě více extrémní, proto se 2 české lodě rozhodly raději nevyplout a věnovat den boatworku a rekonvalescenci.

 

Ve čtvrtek bylo již pole rozděleno na zlatou a stříbrnou skupinu, přičemž klukům na 49eruFX zlatá skupina utekla jen o pár míst. V pátek již proběhl pouze pokus o start, avšak odjet poslední rozjížďky se podařilo pouze zlaté skupině. Večer probíhala závěrečná afterparty a následující den se celý český tým vydal zpět do Česka.

 

Nejlépe se z českých posádek umístili ve své kategorii Lukáš Dadák s Danem Viščorem na 31. místě. V lodní třídě 49er nejlépe dopadl Jaroslav Čermák s Petrem Košťálem, kteří vybojovali 47. místo, následovali je Matěj a Šimon Jurečkovi na 54. místě a trojici českých lodí uzavírá Adam Ott s náhradním kosatníkem Lukášem Košatou, kteří obsadili 56. příčku.

 

 

Závod celkově hodnotí Matěj Jurečka jako velmi povedený a zejména oceňuje možnost závodit v elitním poli plném olympijských nadějí z celého světa. Připouští však, že počasí bylo často velmi nevyzpytatelné.
Jan Sušil

Starší články z kategorie Závody

Milan Koláček se stal prvním Čechem, který závodil ve třídě IMOCA. Společně s italským sólovým...

V pátek 28. 7. skončilo v belgickém Nieuwpoortu mistrovství světa v lodní třídě Cadet. Během z...

Od neděle 23. do pátku 28. se konalo na vodní nádrži Nechranice Mistrovství světa v lodní tříd...

V neděli  23. 7. bylo na hrázi vodní nádrže Nechranice při západu slunce zahájeno Mistrovství ...

V sobotu 22. 7. bylo v belgickém Nieuwpoortu zahájeno mistrovství světa v lodní třídě Cadet za...

Zobrazit všechny články


nahoru