Windurfařská Viganj

Eva Skořepová | 14.08.2024

Minulý týden se v chorvatské Viganji na poloostrově Pelješac konaly dvě mistroství České republiky, které pořádala ČWA. 




Nejprve se od soboty do úterý závodilo ve slalomu, v lodních třídách Foil open, Wing foil a Techno 293 slalom. Během 4 dnů se podařilo odjet všechny plánované eliminace a na startu se sešlo celkem 53 závodníků v těchto lodních třídách. Trať byla postavena formou down wind slalomu na 4 bóje. Tato forma trati je jak pro závodníky, tak i pro diváky na břehu velmi atraktivní. Windsurfaři zvládají tuto trať projet během 5 minut.


V lodní třídě Foil open si bezkonkurenčně vedl David Drda z RODOP iQFoil týmu před Jakubem Zímou a juniorem Šimonem Skřepkem z RODOP iQFoil týmu. V ženách byla nejlepší Nela Sadílková z RODOP iQFoil týmu před Kateřinou Altmanovou a Kristýnou Piňosovou. Juniory s přehledem ovládl Šimon Skřepek před Nelou Sadílkovou a Františkem Burdou.

 

 

Historicky první mistrovství republiky se podařilo odjet v lodní třídě Wing foil, kde na startu bylo 19 závodníků. Tento historicky první titul mistra republiky pro sebe urval Roman Urbánek před donedávna ještě reprezentantkou ve windsurfingu Kristýnou Chalupníkovou a velkým propagátorem této lodní třídy Miloslavem Chalupníkem. Juniory ovládla windsurfařka Klára Chalupníková před Vítězslavem Šímou a Viktorem Václavkem.

 

 

Ve třídě Techno 293 závodili nejmladší junioři, kde si nejlépe vedla Nicol Quittnerová před Inou Bauerovou a Kristýnou Štěpánkovou. 

Ve středu byl den volna. Od čtvrtka se začalo závodit ve třídě Formule foil, iQFoil a iQFoil youth & junior. V tomto závodě se závodí na trati up and down, to znamená nahoře jedna bóje a dole brána na dvě kola. Na startu se sešlo 31 závodníků. Závod byl vypsán na 16 rozjížděk, které se podařilo odjet již za tři dny, a proto mohl být v sobotu večer slavnostně ukončen. Větrné podmínky byly naprosto skvělé, střídal se slabý, střední i silný vítr.

 


Celkové pořadí i třídu iQFoil ovládl zase bezkonkurenčně David Drda z RODOP iQFoil týmu a potvrdil svoji skvělou formu. Na druhé místo se nečekaně dokázal probojovat junior Šimon Skřepek z RODOP iQFoil týmu, který i přes hendikep juniorského iQFoilového vybavení porazil stálici Jakuba Zímu a ukázal, že jeho forma a výkonost se velmi zlepšuje. Na Jakuba Zímu zbylo třetí místo a titul vicemistra v seniorské třídě iQFoil a třetí místo v seniorské třídě získal Jan Kuchař.


Mezi ženami byl od první rozjížďky neuvěřitelně vypjatý boj a kromě olympioničky Kateřiny Švíkové jsme měli na startu to nejlepší, co můžeme v olympijském iQFoilu nabídnout. Všechny čtyři české reprezentantky, které byly na startu, se v závodě přetahovaly o každý bod. Z tohoto souboje titul mistryně republiky získala věkem ještě juniorka Nela Sadílková z RODOP iQFoil týmu před Kateřinou Altmannovou a Kristýnou Piňosovou z RODOP iQFoil týmu. Na skvělou Báru Švíkovou zbylo čtvrté místo.


V juniorech vyhrál s obrovským náskokem Šimon Skřepek před Vojtěchem Kaczurem a Františkem Burdou.

 

       


Opět se ukázalo, že pořádat mistrovství České republiky těchto lodních třid v zahraničí na kvalitních vodách a větru má smysl, i přes zvýšené finanční náklady je to správná cesta.

Jan Skřepek, prezident České Windsurfingové asociace a zástupce třídy iQFoil
 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Windsurfařka Kačka Švíková vybojovala na olympijských hrách parádní 9. místo! Je to teprve pát...

Ve dnech 1.–9. srpna se v dánském Aarhusu konalo mistrovství světa třídy 29er. Na startu se se...

Na letošním juniorském mistrovství Evropy třídy ILCA 6, které se konalo v severoirském Bangoru...

Kateřina Švíková má za sebou další den plný čekání. Kolem poledne absolvovala oficiální předst...

Finále třídy iQFoil začne zítra ve 14.00 na okruhu Marseille před pláží zaplněnou diváky! Je f...

Zobrazit všechny články


nahoru