Helly Hansen Czech ILCA Europa Cup na Nechranicích

Eva Skořepová | 27.09.2022

Od soboty 24. do pondělí 26. září Yacht Club Nechranice pořádal historicky první Europa Cup tříd ILCA 4, 6 a 7 v Česku. Ve třídě ILCA 6 se závod zároveň jel jako Mistrovství České republiky.


 

Závod byl silně obsazen účastnilo se ho celkem osmdesát závodníků ze sedmi zemí.  Na startu byla také kompletní česká seniorská i juniorská reprezentace. Pro všechny závodníky připravil haní partner Helly Hansen malý dárek a hodnotné ceny, nechyběla tombola, ochutnávka piva či ohňostroj.

 


 
Počasí závodu příliš nepřálo. V sobotu se odjela jedna rozjížďkách v podvečerních hodinách za velmi slabého větru a v neděli závodníci ani nedali lodě na vodu. V pondělí ale kolem poledne naštěstí přišel konečně vítr a umožnil odjet další tři pěkné rozjížďky.  

 


 V olympijské třídě ILCA 7 si to rozdali naši tři reprezentanti. Zvítězil Jakub Halouzka (MYK) před Ondřejem Teplým (Jachtklub Brno). Na 3. místo se vklínil Ukrajinec Valei Kudryashov a čtvrtý skončil Viktor Teplý (Jachtklub Brno).

 

 


Mezi juniory vyhrál Ukrajinec Oskar Madonich (celkově pátý), druhý skončil domácí Jiří Himmel a třetí Andrew Lawson (JK Staré Splavy).
 


ILCA 6 je olympijská třída pro ženy, zde však závodili všichni společně. Zvítězil Chorvat Tedi Leonardelli, druhý byl Ukrajinec Semen Khashina a třetí Švýcar Boris Hirsch. Nejlepším českým závodníkem a zároveň první ženou byla Alessia Palanti (YC CERE), celkově na 5. místě. Druhá žena byla Ukrajinka Sofiya Naumenko a třetí Klára Himmelová (YC Nechranice). Český titul mezi muži vybojoval Zdeněk Chlup (Jachtklub Brno).

 


 
Juniorskou třídu ILCA 4 ovládl Němec Lannart Reith, druhý byl Vito Fili a třetí Lea Rakovac – oba z Chorvatska. Na čtvrtém místě skončila jako první z českých závodníků Tatiana Bělunková (Baník Ostrava), pátý byl Jeremiáš Přikryl (LS Kroměříž) a šestý Jan Kříž (SK Štětí). Pro závodníky této třídy byl závod tréninkem na nadcházející Mistrovství České republiky mládeže, kterého se kromě třídy ILCA 4 účastní i další lodní třídy – Optimist, RS Feva, 29er a Techno 293. Závod začíná na Nechranicích již zítra.

 


 
„Bylo štěstí, že se poslední den povedly odjet tři hezké rozjížďky ve větru od 4 do 6 m/s. Podmínky byly pro závodníky poměrně složité, protože vítr dost skákal, a proto se i výsledky poměrně měnily. Důležité bylo zajíždět co nejkonzistnější rozjížďky. Velmi pěkně jezdily dívky ve třídě ILCA 4 Tatiana Bělunková, Kristýna Flosmanová a Linda Dokoupilová. Z chlapců se dařilo Jeremiáši Přikrylovi a Janu Křížovi. Nyní nás zde na Nechranicích čekají dva dny tréninku před MČR mládeže, co je pro juniorský tým poslední vrchol letošní sezony. V říjnu pak pojedeme na soustředění na Gardu, kde se zúčastníme jednoho závodu, kterým ukončíme letošní sezonu,“ zhodnotil závod reprezentační trenér Štěpán Novotný.
 
Naši seniorští reprezentanti mají před sebou ještě dva vrcholy – Alessia Palanti se chystá do Texasu na mistrovství světa třídy ILCA 6, které začíná 10. října. Bratři Teplí se připravují na mistrovství Evropy tříd ILCA 6 a 7, které se pojede od 14. listopadu ve francouzském Hyeres. Po návratu z USA se do Hyeres vypraví i Alessia Palanti, závodit budou také Jakub Halouzka a Klára Himmelová.
 
Kompletní výsledky: https://www.racingrulesofsailing.org/documents/4396/event?name=helly-hansen-czech-eurilca-europa-cup

 

 

 

Foto Petr Čepela

Video Šimon Mareček a Matěj Vítovec

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

V neděli 25. září skončil na Gardě čtvrtý závod série iQFoil Games v seniorské kategorii. Na s...

Od 9. do 11. září se na Attersee sešlo přesně 100 závodníků z 10 zemí, aby se utkali ve třech ...

Máte možnost dva dny před Mistrovstvím ČR mládeže na Nechranicích 27. a 28. září.

V Portugalsku se jelo mistrovství světa do 21 let v olympijských třídách ILCA 6 a ILCA 7 za úč...

Poslední srpnovou sobotu skončilo Mezinárodní mistrovství Maďarska v lodní třídě Optimist. Beá...

Zobrazit všechny články


nahoru