Evropská kvalifikace třídy ILCA do Paříže začíná

Eva Skořepová | 17.02.2024

Mistrovství Evropy olympijských tříd ILCA 6 a 7 začíná zítra v Nautical Clubu Kalamaki v Athénách v Řecku.


 

Dnes, v sobotu 17. února je na programu slavnostní zahájení a od neděle do pátku se bude závodit. Naplánovány jsou dvě rozjížďky denně, poslední den jedna medailová. Tato regata je zároveň kvalifikací na olympiádu pro evropské země – dvě místa si vyjedou muži ve třídě ILCA 7 a dvě ženy ve třídě ILCA 6.

 

 

 

Na startu bude 142 lodí třídy ILCA 7, 107 žen ve třídě ILCA 6 a 71 mužů ve třídě ILCA 6, celkem 320 účastníků. Ve třídě ILCA 6 si již 17 evropských zemí zajistilo účast na olympijských hrách: kromě pořádající Francie to jsou: BEL, DEN, ESP, FIN, GBR, GER, HUN, IRL, ITA, NED, NOR, POL, POR, SUI, SWE a TUR.

 

V Athénách bude v této třídě o dvě místa bojovat 14 dalších evropských zemí: BUL, CRO, CYP, EST, GRE, ISR, LAT, LTU, MLT, ROU, SRB, SLO, UKR a Česko, které budou reprezentovat tři závodnice – Klára Himmelová (YC Nechranice) a Linda a Beata Dokoupilovy (Jachtklub Brno).

 

Ve třídě ILCA 7 se kvalifikovalo již 18 evropských zemí: FRA, BEL, CRO, CYP, DEN, ESP, FIN, GBR, GER, HUN, IRL, ITA, MNE, NED, NOR, POR, SWE a TUR. A opět 14 evropských zemí se pokusí si zajistit v Athénách místo do Marseille: AUT, BUL, EST, GRE, ISR, LTU, MLT, MON, POL, SRB, SLO, SUI, UKR a za Česko bude bojovat Ondřej Teplý (Jachtklub Brno).

 

 

Ve třídě ILCA 6 budou závodit také čtyři čeští junioři z SCM Jan Bělík (Jachtklub Sokolov), Jan Kříž, Michal Rais (oba SK Štětí) a Jan Valenta (YC CERE). Na místě je i reprezentační trenér a místopředseda VV ČSJ Štěpán Novotný, který se kromě této čtveřice bude starat i o sestry Dokoupilovy, také členky SCM. Muži i ženy třídy ILCA 6 budou závodit na jednom okruhu.

 

 

„Ve středu 14. února jsem byl tady v Athénách poprvé na vodě. Je to trošku teplotní změna proti Austrálii, odkud jsem se nedávno vrátil a kde jsem jel mistrovství světa. Tam bylo 35 stupňů a tady je deset… A asi nikdy jsem tady neviděl předpověď na tak slabý vítr, jako nyní, bude to hodně zajímavý závod,“ divil se Ondřej Teplý, který má Athény téměř jako domácí vodu a věří v úspěch. Doufejme, že se již aklimatizoval a znalost místních podmínek mu pomůže k vytoužené olympiádě.

 

 

„Zítra je start v 11 hodin a předpověď na celý týden věští opravdu hodně slabý vítr. Tři dny šest rozjížděk by měly patřit kvalifikaci, tři dny pak bude finále, přičemž poslední den se pojede medailová rozjížďka pro prvních deset, ostatní pojedou jen jednu rozjížďku,“ doplnil Štěpán Novotný.

 

 

 

Klára Himmelová dorazila do Athén už 10. února a od té doby pilně trénovala pod vedením nové polské trenérky. „Cítím se dobře, na závod jsem připravená. Myslím, že jsem v tréninku udělala maximum, co se dalo. Po neúspěchu na mistrovství světa v Argentině, jsem začala spolupracovat s psychologem. Mám už dost zkušeností i rychlost, důležité je si srovnat i hlavu,“ říká, Klára, která stejně jako Ondřej Teplý bude závodit na úplně nové lodi. „Děkujeme Českému svazu jachtingu za pořízení nových lodí, ta moje dostala jméno Teddy Bear,“ směje se Klára. „V nové plachtě se mi hned podařilo udělat malou díru, ale přelepili jsme to dacronem a teď to bude úplně nejrychlejší,“ dodává s nadsázkou.

 

Závod bude velmi těžký a pokud vyjde předpověď tak i hodně nevyzpytatelný. Stát se může cokoli. Držte palce, ať to vyjde a naši jachtaři se na olympiádu probojují!


Více o závodě zde: https://2024-senior.eurilca-europeans.org


Na Instagramu zde: https://www.instagram.com/eurilca


Na Facebooku zde: https://www.facebook.com/eurilca

 

Živé přenosy zde: https://www.youtube.com/@HELLENICSAILINGFEDERATION

 

 

 

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Viktor Teplý, který reprezentoval Česko ve třídě ILCA 7 (dříve Laser Standard) na olympijských...

Jiří Tomeš vyhrál Europa Cup ve třídě ILCA 4. Na 11. místě ze 78 závodníků skončila Tatjana Bě...

Na Lanzarote o víkendu skončilo mistrovství světa olympijské třídy iQFoil. Pro nekvalifikované...

Ve Španělsku se odjel šestnáctý ročník regaty Trofeo Euromarina Optimist Torrevijeja. V průběh...

Od 20. do 28. 1. proběhlo třetí a poslední soustředění zimní přípravy SCM 29er týmu na Mallorc...

Zobrazit všechny články


nahoru