Mistrovství Evropy juniorů 2024 v olympijských třídách 49er a 49erFX na českém moři

Eva Skořepová | 10.06.2024

Černá v Pošumaví 9. června 2024 - Lipenské jezero přineslo nezapomenutelný týden plný olympijského závodního jachtingu, když se na juniorském evropském šampionátu sešli ti nejlepší mladí jachtaři z celé Evropy, aby bojovali o cenné kovy. Široká variabilita větrných podmínek a slunečné počasí zajistily napínavé závodění a skvělé zážitky na vodě i na břehu pro všechny účastníky.


 

Mistrovství Evropy juniorů 2024 v olympijských třídách 49er a 49erFX spolu s Evropským pohárem v juniorské lodní třídě 29er přinesly na Lipenskou přehradu vzrušující 4 dny plné intenzivního závodění pro více než 140 závodníků z 18 států světa, přičemž závodníci využili příležitosti trénovat v místě konání od počátku týdne. Akce se konala pod záštitou prezidenta České republiky Petra Pavla.

 

Čtvrteční den i přes příznivou předpověď přinesl pouze jednu rozjížďku pro lodní třídy 49er a 49erFX, když bouřková situace zhatila plány rozhodčích. Slavnostní zahájení na ikonické pláži Windy Point však vykouzlilo úsměvy na tvářích závodníků i jejich doprovodu.

 


Páteční den byl ve znamení středního až silného větru, když nárazy atakovaly 22 uzlů. Do závodu se připojila také lodní třída 29er a Lipenskou přehradu tak zaplnily barevné genakry olympijských a juniorských skiffů, které po ní létaly ve skluzu od Dolní Vltavice až po Černou v Pošumaví.

 

Sobotní podmínky byly téměř identické jako v pátek a rozhodčí tak odstartovali další 4 rozjížďky. Závodníci se na břeh vraceli vyčerpaní, energii však rychle dočerpali díky podpoře partnerů závodu – společnosti Bohemia Apple, Pekárna Srnín a ČEPS.

 


Přestože předpověď na neděli neslibovala téměř žádný vítr, kolem jedenácté hodiny se na hladině začaly objevovat vlnky, které doprovázel slabší až střední vítr, který však byl směrově velmi stabilní a závodní komisi se tak podařilo odstartoval všechny zbylé rozjížďky.

 

 

Závody vyvrcholily slavnostním zakončením s předáním cen, při kterém bylo vyhlášeno celkové pořadí třídy 49er a celkové pořadí třídy 49erFX i pořadí žen. V celkovém pořadí 49erFX se na prvním místě umístili Christoffer Per Schwall a Frederik Schwall z Německa, na druhém Attila Tóth a Levente Borda z Maďarska a na třetím Svit Sterpin Dujmovic a Maj Petric ze Slovinska. Na celkovém desátém místě skončila česká posádka Lukáš Dadák a Dan Viščor. V kategorii 49erFX ženy si první místo zajistily Jule Ernstová a Mara Helle Casperová z Německa, druhé místo obsadily Klara Sobczaková a Anna Zwarová z Polska a třetí Marcelina Korszonová a Magdalena Skórnógová, rovněž z Polska.

 

 

 

A na závěr ve třídě 29er se na prvním místě umístili Martin Zarandy a Mor Csekovszky z Maďarska, na druhém Victoria Demurtas a Caroline Karlsen z Itálie a na třetím David Rohde a Jakob Schwarz z Rakouska. V jednotlivých kategoriích se již ovšem prosadily i české posádky. V kategorii žen se na třetí příčce umístila Nela Viščorová s Annou Košťálovou a druhé místo obsadila Vanda Paigerová s rakouskou kormidelnicí Livií Farese. V kategorii mix poté uspěla posádka ve složení Karolína Lojková a Petr Pelnář, kteří byli zároveň nejlepším mužsko-ženským týmem pod 17 let. Do TOP 10 posádek se dostali ještě Adam Winkler s Kristianem Bezuškem, kteří si vybojovali krásné osmé místo.

 

 


O stravování závodníků po celou dobu soutěže se staralo vyhlášené českobudějovické bistro „Na lžíci“. Při čekání na břehu si navíc závodníci mohli odpočinout ve venkovním stanu s hudbou a drobným občerstvením od sponzorů regaty nebo si prohlédnout excelentní fotografie od Pavlíny Marečkové Soukupové a Dany Kujalové. Kromě toho proběhl ve spolupráci s organizací „Sailors Clean“ úklid pláže, kterého se zúčastnila velká část závodníků.


„Velmi nám záleží na zachování nedotčené šumavské přírody a na tom, aby Lipenské jezero zůstalo krásným a čistým prostředím pro všechny. Je naší povinností chránit tento přírodní poklad a jsme vděční za nadšenou účast všech jachtařů v tomto důležitém úsilí. Těší mě, když sami jachtaři přicházejí s vlastními iniciativami, které nám pomáhají zachovat životní prostředí pro další generace,“ řekl Václav Brabec.


Srdečně děkujeme sponzorům akce: Jihočeský kraj, Český svaz jachtingu, společnostem ČEPS, Milan Král Group, Pekárna Srnín, Windy Point, Bohemia Apple, VT Project, Hydrotechnik Praha s.r.o., Tschöpl & Partner a Marais s.r.o.

Jan Sušil

Foto Pavlína Marečková Soukupová

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Juniorské mistrovství Evropy v olympijských třídách 49er a 49erFX začalo včera na Lipně v Jach...

Po skončení Europa Cupu na Nechranicích se mladí reprezentanti třídy ILCA 4 Tatiana Bělunková,...

Kristýna Piňosová z ROROP iQFoil teamu ovládla Woman One hour 2024 na Lago di Garda. Její týmo...

Helly Hansen Europa Cup, který byl zároveň mistrovstvím ČR pro lodní třídu ILCA 6 se konal od ...

V Hyeres se minulý týden konalo mistrovství světa v olympijské třídě Formula Kite. Na startu b...

Zobrazit všechny články


nahoru