SpS Optimist v dějišti mistrovství světa

Eva Skořepová | 07.04.2022

Šest dětí z SpS Optimist se pod vedením trenérky Nikol Staňkové vydalo do tureckého Bodrumu, dějiště letošního mistrovství světa. Jela se tam regata BIOR za účasti 313 závodníků z mnoha zemí světa, kteří si přijel vyzkoušet revír pro vrchol sezony.



 
Kvalifikační část závodu zahrnovala dva dny velmi slabého a směrově velice nestálého větru. Našim závodníkům se moc nedařilo, do zlaté skupiny nikdo nepostoupil. Nejlépe zajel Jeremiáš Přikryl (LS Kroměříž), ve čtyřech z pěti rozjížděk skončil v první dvacítce a o 6 bodů mu utekla zlatá skupina (63 závodníků v každé skupině). Do stříbrné skupiny spali také Jiří Tomeš (JK Česká Lípa) a Beata Dokoupilová (Jachtklub Brno), oba si připsali jeden předčasný start, v ostatních rozjížďkách si komplikovali situaci špatnými starty či nevhodnou volbou strany. „Větrné podmínky byly velice náročné, vítr měnil směr až o 40° několikrát během rozjížďky a měnil sílu ze 3 na 10 uzlů,“ popisuje trenérka Nikol Staňková. Liliana Dymáková (YC Vysoké Mýto), Lukáš Krč a Richard Kováč (oba JK Prostějov) se dostali do emeraldové skupiny.

 


 
Uprostřed regaty se jel vložený Pohár národů, kterého se zúčastnili dvě české děti. Jeremiáš Přikryl skončil na pěkném 8. místě z 33 startujících, Beata Dokoupilová byla s jedním předčasným startem 29.    

 


 
Od úterý 5. dubna byly na programu finálové rozjížďky. S nimi přišel silnější a stabilní vítr a našim závodníkům se začalo dařit. „Během posledního dne závodu jsme se konečně dočkali termického větru, který je zde téměř stoprocentně očekáván během mistrovství světa. Tyto podmínky jsme výborně načetli a naši závodníci jeli skvěle. Musím vyzdvihnout hlavně poslední rozjížďku, kdy všichni perfektně dodrželi naplánovanou strategii a již od startu byly tři české lodě ve stříbrné skupině na prvních třech místech, která s náskokem asi 50 metrů dovezly až do cíle. Bohužel jeden ze závodníků měl nakonec předčasný start, ovšem byl to pro mě oslňující moment mít tři lodě první v cíli,“ radovala se trenérka Nikol Staňková. Nejlépe je Jeremiáš Přikryl, který obě rozjížďky ve stříbrné skupině vyhrál!

 


„Vzhledem k tomu, že kvalifikační část závodu se jela ve velmi slabém větru, zlatá skupina nebyla tak úplně stoprocentní a mnoho dobrých závodníků, kteří ovládají silný vítr, skončilo ve stříbrné. Výsledky našich závodníků z posledního dne závodu jsou tedy parádní a rozhodně se těšíme na nadcházející mistrovství světa a budeme doufat, že v létě bude foukat termický vítr, jak nám všichni místní tvrdí,“ dodala.

 


 
Kompletní výsledky: http://www.bodrumbior.com/bior-sonuclar/61

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Vyhlášení sezony České windsurfingové asociace proběhlo v sobotu 2. dubna v Hyundai auto Pokor...

Čtyři naše posádky třídy 29er závodily na Gardě. Mezi 58 startujícími vybojovali Lukáš Dadák a...

51. ročník závodu Trofeo S.A.R. Princesa Sofía odstartuje v pondělí 4. dubna na Mallorce. Na s...

Absolutní vítězkou jubilejní 35. ankety Jachtař roku 2021 a zároveň podruhé v řadě vítězkou ka...

Od čtvrtka 10. do neděle 13. 3. se závodníci třídy Optimist zúčastnili Youth Centenary regaty ...

Zobrazit všechny články


nahoru