Vítězství na EuropaCupu třídy ILCA

Eva Skořepová | 20.09.2024

Ve dnech 13.-15. 9. se ve slovinském Koperu sešlo 128 závodníků z 20 zemí na dalším závodě EuropaCupu, mezi nimi i 18 českých nadějí. Závod byl ve znamení převážně slabého, nestabilního větru, zatažené oblohy, mnoha opakovaných startů & velice přísných rozhodčí. 



První závodní den foukala od rána silná bóra, která postupně slábla. Start byl bohužel odložen o 2 hodiny, a tak se ve třídě ILCA 6 stačily odjet 2 pěkné rozjížďky. ILCA 4 po několika opakovaných startech stihla odjet jen 1 rozjížďku, druhá byla přerušena pro bezvětří. V sobotu přišel po poledni slabší vítr, který vydržel pouze 3 hodiny. Všechny skupiny zvládly 2 rozjížďky, kdy ILCE 4 byla 2. zkrácená. V neděli se ve slabém vánku dokončily 3 rozjížďky pro ILCA 4 a 7, ILCA 6 měla poslední přerušenou.
 
Naši v silné konkurenci bojovali o přední místa a zaznamenali 3 vítězné rozjížďky. Hned na úvod se vítězstvím v jediné větrné blýskl Jenda Valenta, poslední den přidal jednu Jirka Tomeš a vítěznou tečku na závěr zajistil Dan Beroun. 

 

 

 

V ILCA 6 v konkurenci 43 závodníků zvládl z našich podmínky nejlépe Jeremiáš Přikryl, vyrovnané dojezdy „top 10“ mu vynesly skvělé 6. místo celkově a 3. místo mezi muži U19. Mezi ženami opět bodovala Beáta Dokoupilová jako 2. dívka U17 a 3. žena U19. První den v silnějším větru se dařilo Jendovi Bělíkovi a skvěle jezdil Jenda Valenta, bohužel zaznamenal UFD. Vyrovnané výsledky „top 20“ a celková 21. příčka pro Federica Falce, 34. pozici získal Jan Zahornacký.

 

 
 
ILCU 4 mezi 57 závodníky ovládl Jirka Tomeš. Vypořádal se se všemi podmínkami, taktickou jízdou postupoval dopředu, v závěru neztratil nervy a zabojoval o vítězství. Úspěch slavili celkově 6. Dan Beroun a 7. Vláďa Kováč, kteří Jirku doplnili na pódiu kategorie chlapci U16. Pěkný dojezd v top 10 zaznamenali celkově 13. Lily Dymáková a 14. Lukáš Krč, také 16. Roxie Berta Bartušková a 17. Ríša Kováč. Cenné zkušenosti i pěkné jednotlivé dojezdy si odváží celkově 24. Julie Čaganová, 31. Vašek Zákoucký, 37. Tonda Bruckner, 39. Sofie Čaganová a 42. Marek Beroun. 

 

 
 
V celkovém pořadí EuropaCup Trophy si naši závodníci po 9 kolech upevnili skvělé pozice. V ILCA 4 dívky vede Táňa Bělunková se třemi vítězstvími, na 3. místě je Liliana Dymáková a na 10. místě Roxie Berta Bartušková. Mezi chlapci vede s velkou převahou Jiří Tomeš se čtyřmi vítězstvími, dvojkou a trojkou, na 4. místě má šanci zabojovat o bednu Václav Zákoucký, 6. místo drží Daniel Beroun a 7. příčku Lukáš Krč. V ILCA 6 ženy je na 2. místě Beáta Dokoupilová, na 3. místě Klára Himmelová a na 9. místě Helena Hýžová. V ILCA 6 muži máme v top 10 celkem 5 závodníků, na 3. místě je Jeremiáš Přikryl, 5. Jan Valenta, 8. Jan Bělík, 9. Federico Falc a 10. Jan Zahornacký. Ještě se pojedou 2 závody na Maltě a na Hvaru, držte palce!
Karolína Antošová
 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

V pátek 7. září se u rakouského jezera Attersee sešlo 107 jachtařů ze 14 zemí, aby se zúčastni...

Mistrovství Polska třídy ILCA 6, které se konalo v posledním týdnu prázdnin v Puckém zálivu, s...

Ve dnech 2.–5. 9. se v polském Pucku odehrávalo mistrovství Polska ve třídě iQFoil do 23 let. ...

Na švýcarském jezeře Silvaplana skončilo v neděli 25. 8. mistrovství světa do 23 let v olympij...

Na švýcarském jezeře Silvaplana začalo mistrovství světa do 23 let v olympijské třídě iQFoil. ...

Zobrazit všechny články


nahoru