Anketu Jachtař roku 2022 vyhrála znovu windsurfařka

Eva Skořepová | 13.02.2023

Absolutní vítězkou ankety Jachtař roku 2022 a zároveň suverénní vítězkou kategorie juniorek se stala stejně jako vloni windsurfařka. Po Kristýně Chalupníkové z TJ Rapid Brno, která ovládla anketu v roce 2021, letos převzala trofej Kristýna Piňosová ze stejného klubu. V roce 2022 závodila na olympijském prkně třídy iQFoil.


O tom, že se český windsurfing veze na vlně úspěchů a je velkým příslibem pro olympijské hry 2024 v Paříži, svědčí také to, že windsurfaři měli svého zástupce na pódiu ve všech vyhlašovaných kategoriích, přičemž kategorii juniorek mladé surfařky zcela ovládly. Úspěch podtrhl jejich kouč Milan Hájek, který se stal Trenérem roku 2022.

 

 


 
Jachtařka roku Kristýna Piňosová

 
Vítězku ankety Kristýnu Piňosovou k jachtingu přivedla matka, která závodila na Optimistu a Evropě. Také Kristýna začala s jachtingem na Optimistu, ve 12 letech se ale rozhodla pro závodní windsurfing, který ji začal bavit a přirostl jí k srdci i jako životní styl. Vloni skončila čtvrtá na mistrovství Evropy juniorek do 19 let v Brestu a pátá na mistrovství světa juniorek do 19 let ve Švýcarsku. Vyhrála také jeden závod iQFoil Games na Gardě. Je členkou reprezentačního týmu třídy iQFoil.

 

 

Položili jsme jí i jejímu trenérovi několik otázek:
 
Co pro tebe znamená vítězství v anketě Jachtař roku, ve které si prorazila i naše olympioniky?
Je to rozhodně nečekané. Nemůžu uvěřit, že pro mě hlasovalo tolik lidí. Je to úžasné!
 
Všechny holky z našeho windsurfařského týmu, který nám závidí celý svět, dosahují fantastických výsledků. Čím myslíš, že to je a jak si vysvětluješ, že Jachtařem roku ses stala právě ty?
To nevím, ale doufám, že všichni ocenili moji snahu. A i když mi to vloni v těch klíčových závodech občas nevyšlo, tak viděli, že jezdit umím.
 
Kterého výsledku si nejvíc ceníš, nebo který závod se ti nejvíc povedl?
Určitě juniorské mistrovství Evropy v Brestu. Jezdila jsem opravdu dobře, byla jsem sama na sebe hrdá. Juniorské mistrovství světa mohlo být lepší… A pak samozřejmě vyhraný závod iQFoil Games na Gardě. Do finále jsem šla s tím, že budu druhá, ale nakonec to vyšlo na vítězství.
 
Odjezdíš třeba týdenní závod skvěle a pak o všem rozhoduje jedna 10minutová finálová jízda. To musí být strašně psychicky náročné. Jak to zvládáš?
Je to strašné vypětí, velký stres, jsem z toho nervózní, a ne vždy se mi medailové jízdy podařily. Snažím se vždy ukázat vše, co jsem natrénovala, a pak je to pro mě velké zklamání, když se to nepovede. Proto jsem začala spolupracovat s mentálním koučem Marianem Jelínkem. V březnu za námi přijede na trénink a závody do Cadizu, tak tam budeme mít víc času na všem pracovat. Doufám, že mi pomůže najít cestu, abych dokázala překonat stres, abych byla psychicky odolnější a dokázala vyhrát.
 
Jak bude vypadat letošní sezona? S kým budeš trénovat?
Určitě budu pokračovat se svým trenérem Milanem Hájkem a naším českým týmem a potom uvidím. Určitě bych chtěla trénovat s Italy na Gardě, případně s dalšími zahraničními týmy. Vše směřujeme na mistrovství světa, které je zároveň kvalifikací na olympiádu. Pojede se v srpnu v Haagu a Česko tam má ve třídě iQFoil ženy čtyři místa. Takže pojedeme kvalifikační závody na Mallorce a v Hyeres. Z nich vyplyne, které čtyři Češky do Haagu pojedou. Doufám, že to zvládnu a do Haagu pojedu.
 
Stíháš ještě něco jiného kromě windsurfingu?
Chodím do posilovny a do školy. Chodím na osmileté gymnázium a naštěstí mám individuální plán. A to je tak všechno, víc toho nestihnu.
 
Jaký je Milan trenér? Stal se trenérem roku…
Milan je skvělej, fakt! Dokáže mi vždycky poradit a podpořit mě.
 
A Milane, jaká je Jachtařka roku? Proč myslíš, že byla zvolena právě ona?
Všechny mají skvělé výsledky, nejspíš je Kristýna mezi jachtaři oblíbenější. Určitě to není jen o výsledkách v závodech. A jsem moc rád, že holky jezdí dobře a děkuju za ocenění, které jsem zde dostal.
 
Na čem musí Kristýna ještě zapracovat, aby byla skutečně nejlepší?
Musí zvládnout velmi těžký přechod z juniorské kategorie mezi dospělé. A zlepšit jízdu na zadní vítr. Kristýna je vynikající na slalom, takže na první bójce je na čele, pak se na zaďák propadne a její výsledek záleží na tom, co zvládne během druhé stoupačky zase dojet.
 
Kristýno, čím to je, že ti zaďák tak nejde?
Nevím, ale možná tím, že jsem se jezdit na foilu učila na Brněnské přehradě sama a zvykla jsem si na svůj postoj, který je špatný. Teď se to snažím přeučit.
 
Milan: Je to o detailech, na kterých musíme pracovat. Natáčím ji a ukazuji, co je třeba změnit na videu, je to také o citu. A pak nemá tolik naježděno, chodí do školy, tak nemůže být na vodě pořád. Ale máme ještě čas, cílem je hlavně olympiáda v roce 2028, kvalifikace do Paříže by byla bonus.
 
Co tě na windsurfingu nejvíc baví?
Všechno, nejvíc asi rychlost. To je prostě adrenalin! Ze začátku, když se prkno zvedlo z vody, jsem se trochu bála, ale rychle jsem si zvykla a teď je to zkrátka nádhera.
 
Milan: Je důležité, že Kristýna sport nedělá jen kvůli výsledkům, ale že i kdyby olympiáda nevyšla, s windsurfingem určitě neskončí!
 
Kdo všechno tě v tvém závodění podporuje?
Především firma Auto Pokorný, která poskytla své prostory pro vyhlášení Jachtaře roku 2022 a nyní jsem od ní dostala krásný dárek – jejich dlouhodobou podporu, takže budu mít čím jezdit na závody a na tréninky. Na podzim si ještě musím udělat řidičák. Pak jsou to samozřejmě rodiče a Český svaz jachtingu. Všem moc děkuju.
 


Anketa

 
Anketu Jachtař roku vyhlašuje Český svaz jachtingu již od roku 1987. Do ankety mohou nejúspěšnější sportovce nominovat kluby i jednotlivci. Ze zaslaných návrhů Výkonný výbor ČSJ schválí nominované v každé kategorii – většinou pět sportovců nebo týmů. V anketě se hlasovalo stejně jako vloni v šesti kategoriích – muži, ženy, junioři, juniorky, jachtařské týmy a akce roku, a dále pro celkového vítěze ze všech nominovaných jednotlivců. Hlasovat mohou všichni členové Českého svazu jachtingu. Letos poprvé odborná porota složená ze členů VV ČSJ a Sportovního úseku ČSJ zvolila také trenéra roku a udělila dvě ocenění za mimořádný přínos českému jachtingu.

 


 
Slavnostní vyhlášení ankety Jachtař roku 2022 zahájil předseda Českého svazu jachtingu Radim Vašík: „V letošním roce oslaví český jachting 130 let od svého vzniku a je skvělé, že máme ve svých řadách tolik úspěšných a nadějných reprezentantů, kteří se letos pokusí kvalifikovat na olympiádu do Paříže. A protože k přípravě přistupují opravdu zodpovědně, tak zde některé z nich neuvidíme. Jsou totiž na různých místech v Evropě, kde na moři trénují a závodí. I v jachtingu je potřeba tvrdě trénovat a trávit čas na vodě v nejlepších jachtařských revírech. Držme jim palce, abych jejich píle přinesla ovoce a příští rok na olympiádě byly české barvy zase vidět.“
 


Celkové pořadí

 
Na celkovém druhém místě za Kristýnou Piňosovou v anketě skončila juniorská posádka třídy 29er Lukáš Dadák a Dan Viščor z YC Lodní sporty Brno a o třetí místo se dělí další junior windsurfařka Nela Sadílková z TJ Delfín Jablonec a teprve 15letý Jeremiáš Přikryl z LS Kroměříž, který vloni závodil na Optimistu a ve třídě ILCA 4.


 
Kategorie muži

 
Tuto kategorii vyhrál o pouhý jeden bod Ondřej Teplý z Jachtklubu Brno, který závodil ve třídě ILCA 7 a snaží se o kvalifikaci na OH 2024 v Paříži. Vloni byl také skipperem českého SSL Gold Cup týmu, který se kvalifikoval do finále světového poháru do Bahrainu.

 

 

 

Na druhém místě skončil účastník olympijských her v Londýně, Riu a Tokiu, Karel Lavický z YC DIM Bezdrev, který závodil v olympijské třídě iQFoil a stejně jako třetí dvojnásobný účastník olympijských her Viktor Teplý, který závodí ve třídě ILCA 7, usiluje také o účast na další olympiádě.

 


 
Všichni tři ocenění muži se vyhlášení nemohli osobně zúčastnit, neboť Karel právě trénuje na Lanzarote a bratři Teplí ve Splitu. Všichni tři poslali pozdrav. Cenu za Viktora převzala jeho manželka Bára, za Ondru maminka Markéta, která kdysi také závodila.

 

 

Cenu za Karla převzal barman David Neumann z lipenské pláže WindyPoint. Sám je aktivní windsurfař a jeho drinky a závěrečná barmanská show udělaly radost všem přítomným.

 


 


Kategorie ženy

 

 
Mezi ženami zvítězila Alessia Palanti z YC CERE, která se narodila a žije v Itálii. Od roku 2021 závodí na olympijské třídě ILCA 6. Závodí už v seniorské kategorii, i když se vloni účastnila i juniorského MS do 21 let. Přestože se potýkala s vleklými zdravotními problémy, daří se jí v seniorské kategorii stále zlepšovat a je velkou nadějí pro kvalifikaci na OH 2024.

 


 
„V lednu jsem se přestěhovala z Gardy do Cagliari na Sardinii. Tam jsou pro mě ideální podmínky na trénink. Garda je přecijen pouze jezero,“ vysvětluje Alessia, co je u ní nového. „Mám dva nové trenéry, protože jednak trénuji s místní skupinou, kterou vede italský trenér Enrico Canu, a pak, když přijede moje sparing partnerka Maďarka Mária Érdi, trénujeme s jejím italským trenérem, který se jmenuje Enrico Strazzera. Je to super, cítím se tam fakt dobře, protože skvěle funguje komunikace. Mám tam všechno, co mi dosud chybělo. Trenéři jsou strašně milí, po měsíčním tréninku již vidím, že se zlepšuji. Spolupracuji také s mentálním koučem Mariánem Jelínkem a moji noví trenéři s ním komunikují. Je to pro mě všechno nové, ale změna, kterou jsem udělala je určitě prospěšná. Chodím znovu na vodu ráda, nejsem tak nervózní jako dřív. Teď se chystám na mistrovství Evropy do Andory. Bude to první důležitý závod s novým trenérem teprve po dvouměsíčním společném tréninku, takže to bude asi těžké, protože se ještě úplně neznáme. Zároveň je tento závod českou kvalifikací na Test event do Marseille. Už odmalička sním o olympiádě a přestože vím, že na kvalifikaci do Paříže nemám myslet, že mám čas, že je lepší pro mě uvažovat až do další olympiádě, ale přesto se chci připravit a chci tomu dát všechno. Na letošní první kvalifikaci na mistrovství světa v srpnu v Haagu se mi to ještě asi nepodaří, ale druhá kvalifikace je v lednu na mistrovství světa v Argentině, tam bych mohla mít šanci,“ doufá.

 

 

 

 

Druhá byla windsurfařka Barbora Švíková, také z YC CERE, která velmi úspěšně závodí na iQFoilu. Ač ještě juniorka, úspěšně se prosazuje i v seniorské kategorii. I nejím cílem je kvalifikace na OH 2024, proto nyní stejně jako Karel a její sestra Kateřina trénuje na Lanzarote.

 

 


 
 


Třetí skončila Sára Tkadlecová z Jachtklubu Toušeň, která se stala mistryní světa pro rok 2022 v ženské kategorii třídy RS500 a byla členkou posádky českého SSL Gold Cup týmu, který se kvalifikoval do finále světového poháru do Bahrainu. S kormidelnicí Zosiou Burskou, usilují o účast na OH 2024 ve třídě 49erFX – nyní jsou na tréninkovém kempu v Portugalsku – a jako kormidelnice týmu Jachtklubu Toušeň se zúčastnila České jachtařské ligy.
 

 

 


Kategorie junioři

 
Mezi juniory zvítězila posádka třídy 29er Lukáš Dadák a Dan Viščor z YC LS Brno, která v roce 2022 obsadila 3. místo v celkovém pořadí Eurocupu třídy 29er. Od letošní sezony je ale čeká již olympijský 49er.

 

 

„Loď máme už doma, už jsme ji i zkusili ustrojit, ale poprvé se na ní chystáme vyjet v březnu ve Slovinsku. Budeme i nadále trénovat s Dominikou Vaďurovou, která nás zařadila do SCM společně s 29ery. Nejdříve se budeme učit ovládat loď, potom chceme trénovat se Slovinci nebo Poláky a případně i s dalšími českými posádkami 49erů. Prvním naším velkým závodem by mohlo být v létě mistrovství světa juniorů v Německu v Travemünde. Hlavní je teď ale maturita," říkají.

 


 
Na druhém místě skončil windsurfař David Drda z TJ Delfín Jablonec, který v loňském roce závodil převážně v olympijské třídě iQFoil a také ve slalomu. Jeho cílem jsou olympijské hry a PWA.

 

 

Třetí místo obsadil teprve 15letý Jeremiáš Přikryl z LS Kroměříž, který vloni závodil na Optimistu a v roce 2022 zajel historicky nejlepší český výsledek na mistrovství světa této třídy. Na konci sezony už přestoupil na třídu ILCA 4.

 


 


Kategorie juniorky

 

Tuto kategorii zcela ovládly windsurfařky.

 

 

Za vítěznou Jachtařkou roku Kristýnou Piňosovou skončila na druhém místě Nela Sadílková z TJ Delfín Jablonec, která v roce 2022 závodila jak ve třídě Techno 293, tak i na olympijském iQFoilu a má na svém kontě několik pódiových umístění z vrcholných světových akcí. Třetí skončila Kateřina Altmannová z TJ Lokomotiva Plzeň, která závodí ve třídě iQFoil a usiluje o kvalifikaci na OH 2024 a i ona nyní trénuje na Lanzarote.

 


 

 

Kategorie týmy


Soutěž týmů ovládl SSL GOLD CUP TEAM, který závodil ve složení: kapitán/taktik Ondřej Teplý, kormidelník Petr Fiala, trimer hlavní plachty Tomáš Vika, v dalších pozicích: Sára Tkadlecová, Štěpán Novotný, Vojta Lambl, Jakub Dobrý, David Kovařík a Jan Daněk. Úspěšně kvalifikoval Česko do finále Světového poháru národů v jachtingu, které se pojede v listopadu 2023 v Bahrajnu. Závod, jehož koncept je podobný jako při fotbalovém mistrovství světa, se jede na karbonových plachetnicích SSL47. Jednotlivé týmy tvoří ti nejlepší jachtaři z dané země jak z okruhového, tak námořního jachtingu. Konkurence je tedy opravdu vysoká. Světového poháru se účastní 56 zemí podle aktuálního rankingu. 24 nejlepších týmů je nominováno přímo do finálové části, 32 dalších jelo kvalifikaci, kterou absolvoval i český tým. Kvalifikace se jela ve Švýcarsku na jezeře Neuchatel v osmi skupinách po čtyřech týmech. Kvalifikační závod trval čtyři až pět dní a do finále z něj postupují první dva státy. Celkem se v Bahrajnu představí 40 zemí.

 


 
Druhé místo získal HEBE SAILING TEAM Českého Yacht Klubu ve složení Zdeněk Jakoubek, Zdeněk Sünderhauf, Martin Trčka, Tomáš Musil, Pavel Bobek, Libor Hošek, Tonda Podzimek, Petr Solař, David Kovařík, Šimon Jurečka, Matěj Jurečka a Tomáš Maďar Zima. Tým závodí na námořní plachetnici M37 a vloni zaznamenal četné mezinárodní úspěchy. A třetí skončil tým JACHTKLUB BRNO ve složení Martin Pospíšil, Jan Hykrda, Tomáš Karas, David Hakl, Tomáš Hlavsa, Petr Sokol, Ivo Diviš a Renata Marečková. Tým vedený Martinem Pospíšilem a složený z členů Jachtklubu Brno závodí na různých lodích a v různém složení už několik let. V roce 2022 se mu extrémně dařilo, zajel vynikající výsledky ve všech významných závodech, kterých se zúčastnil.

 


 

 

Akce roku

 
Ocenění pro akci roku získal závod Czech Junior Nationals, Mezinárodní mistrovství ČR mládeže v lodních třídách RS Feva, ILCA 4, 29er, Techno 293 a Optimist, který se konal na Nechranicích 29. 9.–2. 10. 2022. Pořadateli byly YC Nechranice a YC CERE a ředitelé závodu Jiří Himmel a František Bauer. Byl to již druhý ročník spojeného mistrovství všech mládežnických lodních tříd. Třetí ročník se bude konat letos na konci srpna na Lipně a ponese se v duchu oslav 130. výročí založení českého jachtingu.
 


Trenér roku

 
Trenérem roku se stal Milan Hájek, reprezentační kouč SCM a SpS windsurfingových tříd iQFoil a Techno 293. Pod jeho vedením se dal dohromady nejúspěšnější juniorský tým všech dob českého jachtingu. 

 

 

 


 
Ceny za mimořádný přínos českému jachtingu

 

Výkonný výbor ČSJ udělil letos hned dvě ocenění za mimořádný přínos českému jachtingu. Ocenění získal Václav Brabec z YC CERE, který do komunity českého jachtingu vnesl nový svěží vítr, a to jak v mimořádně úspěšné organizaci mezinárodních závodů v ČR, tak také udělal ohromný kus práce na poli rozhodčích.

 

 

 

 

Druhým oceněným je za projekt vzdělávání –Jachtařská akademie ­– Zdeněk Sünderhaufz Českého Yacht Klubu.

 

 


  
Vyhlášení ankety Jachtař roku 2022 se konalo v sobotu 11. února od 18 hodin v Autosalonu Hyundai v Brně. V anketě hlasovalo 398 aktivních členů Českého svazu jachtingu, vyhlášením provázel Jan Skřepek, předseda České windsurfingové asociace.
 
Ceny jachtařům roku přišli předat předseda výkonného výboru ČSJ Radim Vašík, členové VV ČSJ Kateřina Fantová a Roman Hrubý, předseda komise rozhodčích Marek Pavloský, zakladatel Jachtařské akademie Zdeněk Sünderhauf a samozřejmě zástupci partnerů ČSJ – firem Auto Pokorný, Marine, SailingCentrum, Pivovar Cvikov a TPS centrum.
 


 
Výsledky ankety Jachtař roku 2022


 
Absolutní vítěz                     hlasy              rozdíl
1.      Kristýna Piňosová                48                
2.      Lukáš Dadák a Dan Viščor   37                 -11
3.–4. Jeremiáš Přikryl                   27                 -21
3.–4. Nela Sadílková                     27                 -21
 
MUŽI                                  body              rozdíl
1.  Ondřej Teplý                             534              
2.  Karel Lavický                            533               -1
3.  Viktor Teplý                              436               -98
                                                                           
JUNIOŘI                                                             
1.  Lukáš Dadák a Dan Viščor        564              
2.  David Drda                                457               -107
3.  Jeremiáš Přikryl                        368               -196
                                                                           
ŽENY                                                                  
1.  Alessia Palanti                          509              
2.  Barbora Švíková                       453               -56
3.  Sára Tkadlecová                       387               -122
                                                                           
JUNIORKY                                                          
1.  Kristýna Piňosová                     628              
2.  Nela Sadílková                          424               -204
3.  Kateřina Altmannová               369               -259
                                                                           
TÝMY                                                                 
1.  SSL GOLD CUP TEAM                460              
2.  HEBE SAILING TEAM                 416               -44
3.  JACHTKLUB BRNO                    391               -69
                                                                           
AKCE ROKU                                   body            
Czech Juniors Nationals                452              
                                                                                                          
TRENÉR ROKU                              
Milan Hájek                                                       
                                                                           
DLOUHODOBÝ PŘÍNOS ČESKÉMU JACHTINGU                   
Václav Barbec                                                    
Zdeněk Sünderhauf                                           
 
Fotografie a videa ke stažení zde: http://gofile.me/52A2D/TgpN4B80H

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Bratři Ondřej a Viktor Teplí, kteří závodí na olympijské třídě ILCA 7, mají za sebou třítýdenn...

Evropský pohár tříd ILCA – 2022 EurILCA Europa Cup Trophy – zakončil silvestrovský závod na ch...

Před Vánocemi proběhl tréninkový kemp SCM 29er ve španělské Valencii společně s maďarskými, sl...

Ve dnech 3.–7. prosince se Jirka Tomeš z JK Česká Lípa zúčastnil prestižní regaty třídy Optimi...

SCM tým ILCA 4 zahájil zimní přípravu ve španělském Cadizu, kde bude trávit zimu až do mistrov...

Zobrazit všechny články


nahoru