Oheň na světovém šampionátu třídy ILCA 4 ve Volosu

Eva Skořepová | 01.08.2023

Ve dnech 22.–30. 7. probíhalo mistrovství světa třídy ILCA 4 v řeckém Volosu. Na startu bylo 437 závodníků ze 49 zemí světa – 287 chlapců a 150 dívek. Naše barvy hájilo celkem osm reprezentantů.



 
Mistrovství se neslo ve znamení velmi vysokých teplot až 47 °C. První den začal velmi slibně pro Lindu Dokoupilovou průběžným 5. místem, a 34. místem pro Jeremiáše Přikryla.

 


 
Druhý den se nejelo z důvodu šířícího se požáru v blízkosti města. Horký vítr o síle 12 m/s, působil jak horký fén a v kombinaci s kouřem ohrožoval zdraví závodníků. 3 km od města došlo k výbuchu muničního skladu. Všichni byli připraveni k evakuaci. Organizátoři žádali trenéry, aby vzali čluny a jeli evakuovat lidi z pláže v oblasti zasažené ohněm. Volos, kde se šampionát koná, je totiž centrálním místem pro evakuované okolí. Jakmile však vítr utichl, podařilo se oheň uhasit a mistrovství mohlo pokračovat.
 
Během závodu proběhl skandál s GPS hodinkami, které ukazovaly závodníkům pozici na startu. Technická komise při kontrole několik závodníků včetně mistryně světa z některých rozjížděk diskvalifikovala.

 


 
Do zlaté skupiny se nakonec probojovaly Linda a Helena. Linda se v průběhu závodu pohybovala kolem krásného 10. místa. Helena jela také skvěle a bojovala kolem čtyřicítky. Táně unikla zlatá o pouhých pár bodů. 

 


 
Poslední závodní den se dívkám ve zlaté úplně nevydařil, Linda si dojela pro 24. místo a Helena skončila na 62. místě. Táňa si přední pozice ve stříbrné skupině udržela a skončila na 82. místě.

 


 
Jeremiášovi Přikrylovi se ze začátku závodu dařilo, dostal se do zlaté skupiny, kde už se prosadit bylo složitější a skončil na 65. místě, což je pravděpodobně historicky nejlepší výsledek na mistrovství světa mezi chlapci ve třídě ILCA 4. Janovi Valentovi se nepodařilo dostat do zlaté, ve stříbrné se držel v polovině startovního pole, celkově skončil na 118. místě. Ondra Klíma, Richard Kováč a Lukáš Krč jezdili v bronzové skupině. U chlapců je strašně velká konkurence, dojezdy jsou velmi těsné, panovaly proměnlivé podmínky a hodně záleželo na startech.

 


 
Celkově si dívky pod trenérským vedením Jiřího Hýži i chlapci, kteří měli na vodě hned tři trenéry – Petra Přikryla, Richarda Kováče a Martina Krče, vedli dobře a dokázali se vyrovnat s neustále se měnícími podmínkami stran i síly větru od 2 do 10 m/s a dokázali, že se ve světové konkurenci úplně neztratí. Závodníky nejvíce trápil slabý vítr, velké vlny a hrozné vedro!

 

 

Kompletní výsledky: https://2023ilca4youth.ilca-worlds.org/race-results/

 

 

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

V neděli 23. 7. rozjela své mistrovství světa v italské Follonice třída RS Feva. Na startu byl...

Od 15. do 23. 7. 2023 se v chorvatské Viganji na poloostrově Pelješac uskutečnila dvě Mistrost...

Regata v italské Gizzerii se konala od 17. od 23. 7. 2023. Zúčastnili se jí tři čeští zástupci...

Vedro, většinou slabý vítr, delfíni, sedm dětí, jeden trenér a team leader, deset rozjížděk a ...

Od 12. do 19. 7. proběhlo v Gdyni juniorské mistrovství Evropy olympijské třídy ILCA 6. Mezi v...

Zobrazit všechny články


nahoru