Optimisti závodili na mistrovství Evropy

Eva Skořepová | 28.06.2021

Pět kluků a tři dívky pod vedením trenérky Nikol Staňkové a teamleadera Michala Lojky reprezentovali Českou republiku na Mistrovství Evropy třídy Optimist v Cádizu.
 



Během prvních třech dnů se odjelo šest kvalifikačních rozjížděk – přesně podle plánu každý den dvě.

 

Podmínky jsou zde pro naše závodníky náročné, ale nevzdávají se a bojují. První závodní den foukalo 12 až 18 uzlů, byly větší táhlé vlny a na nich menší vlny způsobené větrem – chopps. Na těchto vlnách závodníci stále ztrácejí, hlavně na stoupačku, kdy jim tyto vlny zalévají loď, a ne všichni stíhají rychle a efektivně vylévat vodu z lodě ven a u toho udržet maximální rychlost a stoupavost. Proud je tu víceméně jen na základě přílivu a odlivu, ovšem silný. Během dvou rozjížděk všech pěti skupin se otočil o 180°, nejdříve byl se směrem větru, následně přímo proti větru a táhl závodníky přes čáru,“ popisuje trenérka Nikol Štaňková.

 


 
Druhý den byl vítr o mnoho slabší, dosahoval maximálně 10 uzlů a vlny byly téměř zanedbatelné, ale lehký swell dobíhal z předešlého dne. Pro naše závodníky to byly nejsnazší podmínky, které jsme tu měli. Připomínalo to totiž nejvíce klasický český vítr bez vln. Ovšem aby to nebylo tak snadné, vítr každých 6 až 8 minut měnil směr v rozmezí až 30° a v těchto změnách se orientovali jen ti, kteří bedlivě četli vodu a reagovali na blížící se změnu. Také nám to samozřejmě komplikoval proud, o síle asi 10 metrů za minutu, který byl stočený více zprava vůči směru větru.
 
Třetí a poslední kvalifikační den byly podmínky zcela odlišné od těch, které jsme tu měli za poslední týden. Foukal horký, suchý pevninský vítr, který se v Cadizském zálivu stáčel z jihovýchodu, a měl sílu až 28 uzlů. Vítr šel sice z pevniny, ovšem měl takovou sílu, že se záliv rozvlnil a na našem závodním okruhu byly velice vysoké choppy vlny. Proud šel přímo proti větru, tedy opět tahal závodníky přes čáru, na což doplatil Honza Kříž a připsal si tak již druhý předčasný start,“ doplnila Nikol.

 


 
Bohužel letos byla zlatá skupina bez českých závodníků. Nejblíže k ní měla Beata Dokoupilová, které utekla o pouhý jeden bod. Stříbrnou skupinu vedla do poslední chvíle, dokonce jednu z rozjížděk vyhrála, ale poslední jízda se jí nepovedla, takže vypadla z medailových příček stříbrné skupiny.  Mezi chlapci skončil nejlépe z našich Lukáš Krč, který se jako jediný dostal do stříbrné skupiny. Ostatní zápolili ve skupině bronzové.
 
Již v pátek 2. 7. začíná na Gardě mistrovství světa, kde máme dalších pět želízek v ohni. Držte palce Lukáši Krausovi, Jeremiáši Přikrylovi, Jirkovi Tomešovi, Fandovi Burdovi a Janu Valentovi, aby se jim dařilo co nejvíce!
 

 


 
Výsledky:
 
Dívky – 116 startujících
63. místo (5. ve stříbrné skupině) Beata Dokoupilová (Jachtklub Brno)
76. místo Linda Dokoupilová (Jachtklub Brno)
101. místo Karolína Lojková (JK Černá v Pošumaví)
 
Chlapci – 155 startujících
 94. místo Lukáš Krč (JK Prostějov)
113. místo Jan Kříž (SK Štětí)
133. místo Ondřej Klíma (YC Doksy)
138. místo Tomáš Peterka (ČYK)
147. místo Matyáš Ráža (VS Duchcov)

Kompletní výsledky zde: https://2021europeans.optiworld.org/en/default/races/race-resultsall

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Mistrovství světa juniorů ve slalomu se jelo třetí červnový týden v Torbole na Lago di Garda.

V Černé Hoře se odjelo Mistrovství Evropy do 21 let v olympijské třídě ILCA 6 (Laser Radial – ...

O víkendu se za krásného slunečného počasí uskutečnil první díl Supercupu v Maďarsku na Balato...

V holandském Medembliku se od 2. do 6. června jela Allianz Regatta jako součást světového pohá...

Letošní vyhlášení ankety Jachtař roku nemohlo proběhnout na tradičním Galavečeru českého jacht...

Zobrazit všechny články


nahoru