Senzační páté místo Beáty Dokoupilové

Eva Skořepová | 01.07.2024

V Portugalsku ve Viana do Castelo skončilo v neděli 30. června mistrovství světa třídy ILCA 4 a Beáta Dokoupilová vybojovala pravděpodobně nejlepší český výsledek mezi dívkami v historii a skončila pátá ze 150 závodnic.


Druhá česká dívka v závodě Tatiana Bělunková skončila na 27. místě.

 


 
Nejlepší z našich kluků byl Jiří Tomeš na 20. místě z 277 závodníků! Zároveň byl šestý v kategorii do 16 let. Ve stříbrné skupině bojoval Jeremiáš Přikryl a celkově skončil na 95. místě. Ostatní bojovali v poslední skupině, 220. místo Jan Fikáček, 240. místo Daniel Beroun, 247. místo Richard Kováč, 262. místo Lukáš Krč.

 

 

Celý tým na místě trénoval od 13. června, závodníci si vyzkoušeli jak slabý vítr ve velkých oceánských vlnách, tak i silný s ještě většími vlnami. Během závodu nakonec převládal slabší vítr, což vyhovovala zejména Beátě.

 

 

„Závod se pro Beátu i Jirku vyvíjel slibně, poslední den nefoukalo, odjela se jedna rozjížďka ve slabém větru na hraně regulérnosti. Beátě se nepovedl start, postupně to sice vytáhla, ale nakonec to pro ni byl stejně nejhorší dojezd, který škrtala, a klesla ze čtvrtého na konečné páté místo, což je úžasný výsledek, kterého na MS třídy ILCA 4 ještě žádná česká dívka nedosáhla. Táňa dostala přímo v okamžiku startu penaltu, a také bylo po rozjížďce. Nakonec z toho bylo 27. místo, což je také moc pěkné. I když si i Jirka v závěru pohoršil jeho 20. místo je vzhledem k jeho věku a konkurenci parádní,“ chválil reprezentační trenér Štěpán Novotný.

 

Více o závodě a výsledky: https://2024ilca4youth.ilca-worlds.org

 

Na stejném místě dnes začíná mistrovství světa do 21 let – v olympijské třídě ILCA 7 bude Česko reprezentovat Jan Bělík. Na startu bude 159 závodníků ze 40 zemí.
Více zde: https://2024ilcau21.ilca-worlds.org

 

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Tradiční německá oslava jachtingu proběhla od 22. do 30. června v Kielu. Na startu letos byly ...

Zatímco naši nejmladší reprezentanti bojují na Olympiádě dětí a mládeže na Bezdrevu, ti jen o ...

Kristýna Piňosová z RODOP iQFoil teamu vybojovala bronz na mistrovství světa Formula Foil!

Černá v Pošumaví 9. června 2024 - Lipenské jezero přineslo nezapomenutelný týden plný olympijs...

Juniorské mistrovství Evropy v olympijských třídách 49er a 49erFX začalo včera na Lipně v Jach...

Zobrazit všechny články


nahoru